Dijaki se bodo v novem šolskem letu bolje prehranjevali, saj jim morajo šole zagotoviti en topel obrok na dan. Foto: MMC RTV SLO
Dijaki se bodo v novem šolskem letu bolje prehranjevali, saj jim morajo šole zagotoviti en topel obrok na dan. Foto: MMC RTV SLO
Zver zadovoljen z mandatom

K temu je dodal brezplačni vrtec za vsakega drugega in vse nadaljnje otroke ter razpolovitev plačil vrtca za otroke, stare od tri do pet let do leta 2014. To je minister Zver poudaril kot izjemen dosežek, ki ima in bo tudi v prihodnje imel vpliv na demografsko politiko. Zver je izpostavil tudi zagotovitev brezplačne dijaške prehrane in napredek pri domovinski vzgoji.

Glede dijaške prehrane je Zver dejal, da bodo cilj, vsakemu dijaku zagotoviti topel obrok, izpolnili do potankosti, glede realizacije zakona pa je danes mnogo bolj optimističen kot takrat, ko je bil zakon sprejet.

Zver: Lahko smo ponosni na učence in dijake
Minister Milan Zver je pojasnil, da je konkurenčnost znanj in spodobnosti slovenskih učencev in dijakov v primerjavi z njihovimi vrstniki po svetu izjemen dosežek. "Ne moremo sicer še primerjati sedanjega znanja generacij s prejšnjimi, lahko pa smo ponosni na svoje učence in dijake, ki se uvrščajo med najboljše na svetu, tako po naravoslovnih kompetencah kot v znanju maternega jezika," je dejal Zver.

Minister je kot dosežek navedel še brezplačno uporabo oziroma izposojo učbenikov v osnovni šoli, v srednji šoli pa zagotovitev brezplačnega bivanja v dijaškem domu za vsakega drugega in naslednjega otroka. Poleg tega je opozoril tudi na sprejete zakone v tem mandatu, ki so po njegovem mnenju omogočili fleksibilnost, avtonomijo in odgovornost vseh akterjev v šolskem sistemu. Na ministrstvu pa so zadovoljni tudi s stabilnim plačnim sistemom.

Dodal je še, da bi bilo treba načeti vprašanje športne zakonodaje. Na področju športa je sicer ministrstvo za eno petino preseglo nacionalni program, povečali so namreč zaposlovanje vrhunskih športnikov, ob koncu mandata pa so 70.000 mladim športnikom omogočili brezplačne zdravstvene preglede.

Zver zadovoljen z mandatom