Novinarji na RTV Slovenija, ki so v ponedeljek opozorilno stavkali, poleg avtonomije in socialnega dialoga zahtevajo umik škodljivih sklepov programskega sveta, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na zavodu. Razrešitev stavkovnih zahtev pričakujejo do konca maja.

"RTV Slovenija v današnji situaciji predstavlja ogledalo odhajajoče vlade in ta nedemokratična praksa zatiranja medijske svobode se mora v Sloveniji kot državi članici EU-ja nehati," so pozvali.
Zveza že nekaj časa z zaskrbljenostjo spremlja razmere na RTV Slovenija, ki po njihovih besedah "tone v podobno žalostno zgodbo, katero je pred tem že doživela Slovenska tiskovna agencija".

Glede na to podpira vse novinarke in novinarje ter novinarske sindikate, ki se borijo za temeljno pravico do svobodnega in kritičnega poročanja o dejanskem stanju v družbi. Za takšno delo je avtonomija novinarskega dela po njenih navedbah nujna, saj je objektivno poročanje v interesu ljudstva in ne države kot institucije.

Ob tem zveza borcev pričakuje, da bo čim prej vzpostavljen socialni dialog, ki bo s pogajanji prispeval k boljšim delovnim pogojem zaposlenih na RTV Slovenija in hkrati prekinil neposreden vpliv politike na uredniške odločitve na RTV-ju.