Pred desetimi leti je Usain Bolt pisal atletsko zgodovino. Foto: EPA
Pred desetimi leti je Usain Bolt pisal atletsko zgodovino. Foto: EPA

16. avgust 2009, svetovno prvenstvo v Berlinu. Tisti dan je vsa športna javnost čakala na nov presežek 22-letnega Usaina Bolta. Jamajčan ni razočaral, kmalu se je izstrelil mimo tekmecev in za enajst stotink popravil svoj rekord z olimpijskih iger v Pekingu. Največji izzivalec in branilec naslova Američan Tyson Gay je na drugem mestu zaostal za 13 stotink, tretji pa je bil Jamajčan Asafa Powell z 9,84.

"Vedel sem, da sem v odlični formi. Leto pred tem sem na olimpijskih igrah zmagal tako na 100 in 200 metrov kot tudi v štafetnem teku. Pozimi sem dobro treniral, po dveh tekih okrog 9,70 v Ostravi in Parizu sem na svetovno prvenstvo prišel samozavesten. V finalu sem bil na stezi med Gayem in Powllom. Štart mi je uspel, dobro sem pospeševal in bil že po polovici v lepi prednosti. Na koncu nisem mogel verjeti, da sem prvi človek, ki je sto metrov pretekel hitreje od 9,60 sekunde," je ob desetletnici svetovnega rekorda Bolt povedal v pogovoru za Sportbuzzer.

Boltu zlato in rekord, prispevek Andreja Stareta
Sorodna novica Video: Atomski Bolt mejo spustil na 9,58!

Bolt je štiri dni pozneje postavil še rekord na 200 metrov, tekel je 19,19. Tudi ta dosežek je še vedno nedosegljiv. "Takrat sem imel občutek, da bi lahko ta izida še izboljšal, vendar mi zaradi poškodb to ni uspelo. Vedno pa pravim, da so rekordi zato, da se popravljajo, in nekoč bo nekdo popravil tudi moja dosežka. Upam le, da bom še nekaj časa najhitrejši človek na svetu."

Usain Bolt, ki je osvojil kar osem zlatih olimpijskih medalj, je kariero končal leta 2017. Pravi, da od takrat ni naredil niti enega šprinterskega treninga, toda meni, da bi bil vseeno sposoben na 100 metrov teči hitreje od 10,50. Po končani športni poti ga najbolj veseli, da pri hrani in pijači nima več omejitev in da gre lahko pozno v posteljo. Po atletski karieri se je Bolt preizkusil tudi kot nogometaš, a brez uspeha, saj je hitro ugotovil, da bi za vrhunsko raven potreboval veliko treninga.