Martina Ratej je že več kot desetletje med najboljšimi slovenskimi atletinjami. V metu kopja je njen rekord 67,16 metra. Foto: EPA
Martina Ratej je že več kot desetletje med najboljšimi slovenskimi atletinjami. V metu kopja je njen rekord 67,16 metra. Foto: EPA

Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je od sredine januarja zaradi suma dopinga začasno suspendirana. Protidopinška pravila je slovenska rekorderka prekršila na olimpijskih igrah v Londonu 2012, kjer je bila v metu kopja sedma. Ratejeva je na podlagi zdravstvene dokumentacije trdila, da je prepovedani steroid klostebol prišel v njeno telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred olimpijskimi igrami.

Sorodna novica Martina Ratej: Klostebol prišel v telo med zdravljenjem ginekoloških težav

6. marca je Svetovni protidopinški agenciji poslala dokumentacijo, v kateri dokazuje, kako je klostebol prišel v njeno telo. "Še kar čakam na odgovor in vsak dan petkrat preverim pošto ... Je pa verjetno res, da v tej epidemiji koronavirusa ne morejo delovati normalno. Menim, da bo rezultat primera zame pozitiven. Bilo bi nesmiselno, da vmes ne treniram, ker si želim na kakšni tekmi nastopiti na visoki ravni. Če ne bi trenirala, bi mi bilo potem žal, če bo primer rešen meni v prid," je 38-letna atletinja povedala v pogovoru za Val 202.

Tudi črn scenarij ni izključen. Če odločitev pristojnih ne bo v njeno korist in bo dobila daljšo kazen, bo kariere konec. Končala bi jo z velikim madežem. Bi v tem primeru vložila pritožbo? "Nismo razmišljali o tem. Pričakujemo pozitivno rešitev. Ne vem, kakšno kazen mi sploh nameravajo prisoditi. Če bi dobila do osemmesečni suspenz, bi bilo še v redu, čeprav je vprašanje, kaj bi bilo potem z mojo zaposlitvijo."

Ratejeva medtem trenira in torej upa, da bo lahko to sezono še tekmovala. "Glede na vse, kar se dogaja, kopje mečem presenetljivo dobro, okoli 60 metrov. Nisem v formi, tehnika ni prava, ampak to je glede na vse odlična daljava."