Jelena Isinbajeva letos skače s palico zelo visoko. Kako uspešna bo na najbolj pomembni tekmi v sezoni? Foto: EPA
Jelena Isinbajeva letos skače s palico zelo visoko. Kako uspešna bo na najbolj pomembni tekmi v sezoni? Foto: EPA
Tonique Williams-Darling
Tonique Williams-Darling v zadnjem obdobju kraljuje v teku na 400 metrov. V ozadju Ana Guevara, ki se je na SP pripravljala v Ljubljani. Foto: EPA
Carolina Klüft
Carolina Klüft je najbolj vsestranska atletinja. Švedinja bo branila naslov prvakinje v sedmeroboju. Foto: EPA

Svetovna rekorderka, ki je kot prva ženska v Londonu preskočila magično mejo petih metrov, bo v Helsinkih v vlogi velike favoritinje, kar pa ji ne godi preveč. Tekmice bi sicer morala Rusinja premagati že s svojim povprečnim skokom.


Na 400 metrov se bo na Finskem predstavila stara znanka slovenskih atletskih stez Ana Guevara.

Mehičanka, ki je zaključne priprave opravila v Ljubljani, bo bila trd boj predvsem s Tonique Williams-Darling (Bahami) in ameriškim triom.
V teku na srednje proge naj bi glavno vlogo odigrale Rusinje in Poljakinje, medtem ko se na dolgih progah v Helsinkih obeta etiopijsko-kenijsko državno prvenstvo z mednarodno udeležbo. Predstavnice omenjenih dveh afriških držav imajo namreč prijavljenih osem najboljših izidov na svetu v letošnji sezoni.

V tekaških preizkušnjah z ovirami je favoritinj kar precej, omeniti velja, da se bodo letos prvič na velikem tekmovanju v teku na 3.000 metrov z zaprekami pomerile tudi ženske.

V troskoku in skoku v daljino naj bi naslova s Tatjano Lebedevo odšla v Rusijo, a na velikih tekmovanjih favoritinje vedno ne zmagujejo. Pri daljini bo zanimivo spremljati tudi Carolino Klüft, sicer nepremagljivo sedmerobojko.

Ženske metalne discipline naj bi bile v domeni tekmovalk s področja nekdanje Sovjetske zveze. Le v kopju naj bi prevladovale Kubanke in Nemke.