Zulia Calatayud je dokazala, da je prava naslednica nekdanje kubanske šampionke Ane Fidelie Quirot. Foto: EPA
Zulia Calatayud je dokazala, da je prava naslednica nekdanje kubanske šampionke Ane Fidelie Quirot. Foto: EPA
Saif Saed Šahin ni dovolil presenečenja.
Saif Saed Šahin ni dovolil presenečenja. Foto: EPA
James Carter in Bershawn Jackson
Carter (levo) in novi prvak Jackson sta si padla v objem. Foto: EPA

26-letna Kubanka je v "Jolini disciplini" s tekmicami opravila v ciljni ravnini. Njena zmaga je bila prepričljiva. Razdaljo je pretekla v času 1:58,82.

Pred tekom sem si za cilj zadala medaljo. Prevzela sem pobudo, prišla na prvo mesto in ga zadržala do konca. Trdo sem garala za ta uspeh," je bila presrečna novopečena šampionka.

Druga je bila Maročanka Hasna Benhasi, ki je tako ponovila uspeh z olimpijskih iger. Na stopničke je stopila še Rusinja Tatjana Andrijanova, najhitrejša v tej disciplini v tej sezoni. Trikratna zaporedna svetovna prvakinja Maria Mutola se je morala zadovoljiti s četrtim mestom.

Nekdanji Kenijec spet premagal rojake
V teku na 3.000 m z ovirami je naslov ubranil Saif Saed Šahin. Naturalizirani Katarec (prej Kenijec Stephen Cherono) je upravičil vlogo favorita in s silovitim finišem v zadnjih 200 metrih razblinil vse dvome o morebitnem presenečenju. Svetovni rekorder je na tej razdalji nepremagan že od leta 2002. Srebro in bron sta odšla v Kenijo. Drugi je bil olimpijski prvak Ezekiel Kemboi, tretji pa Brimin Kipruto.

"To je uteha za olimpijske igre, ki sem jih moral izpustiti, ker mi nekdanja zveza ni dovolila nastopa. Lačen sem novih zmag. Moj cilj je Peking 2008," je po teku dejal 22-letni atlet.

Na 400 m z ovirami pričakovan uspeh ZDA
Na 400 metrov z ovirami so Američani slavili dvojno zmago. Z zlatom se je okitil Brandshaw Jackson, s srebrom pa James Carter. Bron je presenetljivo osvojil Japonec Dai Tamesue. Felix Sanchez iz Dominikanke republike, ki je naskakoval tretji zaporedni naslov, je zaradi poškodbe odstopil že pri prvi oviri. 27-letni atlet ni veljal za favorita, saj se je v finale uvrstil šele po času.

Dvoboj v deseteroboju
Po petih disciplinah deseteroboja vodi Američan Bryan Clay, ki ima pred favoriziranim Čehom Romanom Seberlejem 14 točk prednosti. Tretjeuvrščeni Estonec Kristian Rahnu zaostaja že več kot 100 točk.

Neurje odplaknilo preostali spored
Spored na svetovnem prvenstvu je bil zaradi vremenske ujme prekinjen za dve uri. Zaradi neurja z močnim dežjem in vetrom so ženski finale diska prestavili na četrtek, kvalifikacije teka na 200 m in troskoka pa na sredo.