Sestri Tiruneš in Ejegajehu Dibaba sta se skupaj veselili družinskega uspeha. Foto: EPA
Sestri Tiruneš in Ejegajehu Dibaba sta se skupaj veselili družinskega uspeha. Foto: EPA

Dibaba bo po naslovu na 10.000 m, ko je z Berhane Adere in starejšo sestro Ejegajehu poskrbela za trojno etiopsko zmago, na 5.000 m naskakovala dvojček, ki je doslej uspel le njenemu rojaku Mirutsu Jifterju na olimpijskih igrah leta 1980. Dibaba je v Parizu pred dvema letoma že slavila na krajši razdalji, letos pa postala tudi dvakratna svetovna prvakinja v krosu. Britanka Paula Radcliffe je dolgo časa narekovala ritem, na koncu pa bila "komaj" 9.

Američan Adam Nelson, ki je na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah osvojil srebrno kolajno, je v suvanju krogle končno dočakal tudi zlato in se rešil vzdevka večno drugi. Zmagovito daljavo je dosegel že v prvem sunku. Olimpijski zmagovalec Ukrajinec Jurij Bilonoh je bil četrti.

Povezava: Uradna stran SP-ja
Ekvadorec Jefferson Perez je kljub nejeveri svojih rojakov (v anketi jih je 80 odstotkov menilo, da ne bo zmagal) ubranil zlato v hoji na 20 km. Isti kot v Parizu je bil tudi nosilec srebrne kolajne, Španec Francisco Javier Fernandez, ki je vodil večji del preizkušnje. 31-letni Perez je leta 1996 v Atlanti z zmago postal prvi Ekvadorec z olimpijsko kolajno.