Lauryn Williams se je po zmagi, ki jo je označila za največjo v karieri, ovila z ameriško zastavo. Foto: EPA
Lauryn Williams se je po zmagi, ki jo je označila za največjo v karieri, ovila z ameriško zastavo. Foto: EPA

Ženski šprint je bil za razliko od moškega tesen, saj je 21-letna Američanka Williamsova v nalivu z 10,93 za dve stotinki ugnala Jamajčanko Veroniko Campbellovo in za pet Francozinjo Christine Arron. Lastnica najboljšega letošnjega dosežka Chandra Sturrup je ostala brez medalje.

Etiopijec Bekele je po finišu v zadnjih 200 metrih olimpijskemu naslovu na 10 km dodal še drugega zaporednega svetovnega, se je pa odpovedal nastopu na 5 km. Rojak Sileshi Sihine je bil po bronu v Parizu tokrat srebrn. Na prvih dveh mestih je bil vrstni red isti kot lani na olimpijskih igrah. Kljub športnim uspehom letošnje leto Bekeleju ne bo ostalo v lepem spominu, saj je v tragični nesreči izgubil 18-letno dekle.

V metu kladiva, ki je bil povsem v domeni vzhodnih Evropejcev, je naslov ubranil tudi Belorus Ivan Tihon v metu kladiva (83,89), potem ko prva dva poskusa ni imel veljavna.

Kajsa Bergqvist je v skoku v višino končno dočakala zlato na velikih tekmovanjih. Švedinja je bila na prejšnjih dveh svetovnih prvenstvih bronasta, olimpijske igre v Atenah pa je morala izpustiti. Na koncu se je lotila še višine 2,10 metra, vendar svetovni rekord Štefke Kostadinove (2,09) ostaja nedotakljiv. Z 2,02 m je postavila naj dosežek sezone. S 3. mestom je presenetila njena rojakinja Emma Green.

Prvi ženski steeple je dobila Docus Inzikuru. Tekačica iz Ugande je bila že po prvem kilometru v vodstvu in je le večala prednost. Svoji državi je priborila prvo medaljo v zgodovini SP-jev.

Slovenski atleti tretji dan prvenstva v Helsinkih niso nastopali. V torek se bo v kvalifikacijah teka na 200 metrov poskušal v četrtfinale prebiti Matic Osovnikar. V skoku s palico Jurij Rovan nima realnih možnosti za uvrstitev v finale.