Primoža Kozmusa v Osaki zanima samo medalja. Foto: RTV SLO
Primoža Kozmusa v Osaki zanima samo medalja. Foto: RTV SLO
Marija Šestak
Marija Šestak se je že zelo približala 15-metrski znamki. Foto: RTV SLO
Matic Osovnikar
Matic Osovnikar se zaveda močne konkurence, zato bi bil zadovoljen s polfinalom. Foto: RTV SLO

"Moj cilj je medalja. Ne morem je obljubiti, ker nas je pet do šest, ki lahko posežemo po najvišjih mestih, zato bo potrebno vreči prek 80 m. Kljub temu bomo vsi razočarani, če mi ne bo uspelo stopiti na zmagovalne stopničke," je dejal Kozmus, ki je zelo samozavesten.

Tudi Šestakova optimistična
Z dobrimi občutki bo na Japonsko odšla tudi Šestakova, ki je v troskoku v samem svetovnem vrhu: "Moji cilji so glede na lansko sezono zelo visoki. Ne bom se obremenjevala z drugimi tekmovalkami. Osredotočila se bom le nase. Dobro sem trenirala in tekmovala, zato sem samozavestna in pričakujem dober izid."

Osovnikar si želi polfinala
Nastop v finalu načrtujeta tudi Brigita Langerholc na 800 m in Miran Vodovnik v suvanju krogle, Matic Osovnikar pa bi bil v obeh šprintih zadovoljen s polfinalom. "Na olimpijskih igrah v Atenah sem dobro nastopil v najmočnejši svetovni konkurenci. Tudi na tem SP-ju si želim teči podobno ali bolje, saj nameravam popraviti slovenska rekorda. Za menoj je dobra sezona, ki pa jo moram kronati še z nastopom v Osaki. Boril sem bom za svoje najboljše rezultate in ciljam na polfinale," je povedal Osovnikar, ki je lani na evropskem prvenstvu presenetil z bronasto medaljo.

Javornikova bo najprej v akciji
Prvenstvo se bo začelo 25. avgusta, ko bo ob 7.00 po japonskem času na sporedu ženski maraton. Prva Slovenka, ki bo nastopila v Osaki, bo Helena Javornik: "V zadnjem času, od 1. julija, sem bila mesec dni na pripravah v Kranjski Gori in St. Moritzu. V nedeljo imam zadnji kontrolni tek v Celovcu na 21 km. Razmere za tek v Osaki bodo vse prej kot dobre. Želim si teči pod dvema urama in pol, kar bi mi prineslo dobro uvrstitev. V 14 letih, odkar nastopam na SP-jih, sem si pridobila dovolj izkušenj, ki jih bom skušala uresničiti."

Otteyjeva bo posebna atrakcija
V središču pozornosti v deželi vzhajajočega sonca, kjer naj bi nastopilo 2.100 tekmovalcev iz 205 držav, bo Merlene Ottey. 47-letna šprinterka je nastopila že na prvem prvenstvu pred 24 leti v Helsinkih. "Vesela sem, da sem po zdravstvenih težavah, ki so me pestile v začetku sezone, okrevala in se dobro pripravila na SP. Sem velika borka. Vem, da bo že prvi krog težak, vendar pa se bom borila in upam, da bom prišla čim dlje," je povedala Otteyjeva, ki je na 200 m postala svetovna prvakinja v letih 1993 in 1995, letos pa bo nastopila na 100 m.

C. R.