Merlene Ottey bo v Osaki vsekakor pritegnila veliko pozornost tujih medijev. Foto: EPA
Merlene Ottey bo v Osaki vsekakor pritegnila veliko pozornost tujih medijev. Foto: EPA
Snežana Rodič
Snežana Rodič bo ostala doma z otrokom. Foto: RTV SLO

Upravni odbor Atletske zveze Slovenije je potrdil 8 atletov in 5 atletinj, ki bodo nastopili na SP-ju (od 25. avgusta do 2. septembra). Rodičeva zaradi majhnjega otroka ne more biti odsotna tri tedne. 47-letna Otteyjeva je normo v teku na 100 metrov dosegla lani v Glasgowu, ko je tekla 11,34 ob dovoljeni pomoči vetra (+1,8 m/s). Skupaj je zbrala 35 kolajn na največjih tekmovanjih. Na svetovnih prvenstvih je zbrala 14 odličij, kar je največ med vsemi atleti v zgodovini.

Otteyjeva bo v središču pozornosti
Legendarna Merlene je dvakratna svetovna prvakinja na 200 metrov (Stuttgart 1993 in Goeteborg 1995). V Osaki bo edina še dejavna dobitnica odličja na prvem svetovnem prvenstvu pred 24 leti v Helsinkih, ko je osvojila srebro na 200 m in bron v štafeti 4x100 m,

V deželo vzhajajočega sonca potujejo tudi Brigita Langerholc (800 m), Sonja Roman (1.500 m), Helena Javornik (maraton), Marija Šestak (troskok), Matic Osovnikar (100 in 200 m), Jan Žumer (100 m), Damjan Zlatnar (110 m ovire), Boštjan Buč (3.000 m zapreke), Rožle Prezelj (višina), Andrej Poljanec (palica), Miro Vodovnik (krogla) in Primož Kozmus (kladivo).

Želijo si medalje
"Upamo, da ne bomo prekinili tradicije z zadnjih velikih tekmovanj, ko smo se v domovino vračali z odličji. Naš cilj je medalja, ena do dve uvrstitvi v finale in ena do dve v polfinale," je pojasnil predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner.

C. R.