Marija Šestak mirno čaka svoj najpomembnejši nastop do zdaj. Prepričana je, da bo uvrstitev visoka, če se bo maksimalno skoncentrirala. Foto: osebni arhiv Marije Šestak
Marija Šestak mirno čaka svoj najpomembnejši nastop do zdaj. Prepričana je, da bo uvrstitev visoka, če se bo maksimalno skoncentrirala. Foto: osebni arhiv Marije Šestak

Za skakalce so v Ljubljani dobri pogoji. Jaz sem bolj čuden tip, ne maram hoditi daleč na priprave!

Marija Šestak
Skoraj tri leta je morala počivati zaradi poškodb. Vrnila se je še močnejša in v Osaki bo prva slovenska kandidatka za medaljo. Foto: osebni arhiv Marije Šestak
Tatjana Lebedeva
Tatjana Lebedeva, s 15,14 metra tudi lastnica najboljšega letošnjega dosežka, bo prva favoritinja troskoka. Foto: EPA
Borut Bilač
Borut Bilač, leta 1990 bronast na evropskem prvenstvu v skoku v daljino, je del uspešnega skakalnega tria. Foto: RTV SLO

Šestakova je za Srbijo pred petimi leti nastopala na evropskem prvenstvu, nato pa se je začela kalvarija s poškodbami. Doma so jo odpisali, toda uspela ji je vrnitev in zdaj blesti v slovenskem dresu. Letos je v Ljubljani s 14,92 metra presegla sedem let star slovenski rekord Anje Valant. S tem dosežkom bi bila na prejšnjem svetovnem prvenstvu srebrna! Šestakova je poročena z atletom Matijem Šestakom. Skupno vadbo sta začela pred slabim letom. To je bil za Matijo, nekdanjega tekača na 400 metrov, prvi resni stik s troskokom. Maja letos je trenerski štab okrepil še Borut Bilač.

Vaš letošnji državni rekord 14,92 vas uvršča med glavne favoritinje. Dlje sta skočili le Tatjana Lebedeva in Yargelis Savigne. Vas ta vloga obremenjuje?
Ne, to mi je le motiv več. Po petletnem premoru bom prvič na veliki tekmi in bom prvič nastopala za Slovenijo. Pripravljena sem dobro, imam realne možnosti za visoko uvrstitev. Ne razmišljam o negativnih stvareh, ampak samo, da čim bolje tekmujem.

Boste v kvalifikacijah taktizirali in s podaljšanim zaletom lovili zanesljivo uvrstitev v finale?
Svetovno prvenstvo je takšna tekma, da je treba ves čas tekmovati na polno. S 13,80 na takšnem tekmovanju ne prideš v finale. Rada bi imela že v prvi seriji kvalifikacij veljaven skok in normo.

Kolikšna daljava bo potrebna?
Okoli 14,30 bo po mojem mnenju dovolj za finale. Potrudila se bom, da bo prvi skok veljaven in da bo norma takoj dosežena.

Bi bilo zelo obremenjujoče, če bi finale začeli s prestopom?
Ne, to ne bi bila katastrofa. Treba je ohraniti čim bolj mirno kri. Gre se malo nazaj, na zanesljiv drugi skok. Ne sme biti panike, moraš biti miren. Šele, če drugič prestopiš, je res kriza.

Se spomnite, da bi imeli kdaj uvodna poskusa zaradi prestopa neveljavna?
Na evropskem prvenstvu do 23 let v Amsterdamu leta 2001 sem v finalu imela prva dva prestopa. Tretji skok je odločal, ali se bom uvrstila med osem in nadaljevala tekmovanje. Uspel mi je odličen skok, s katerim sem osvojila srebrno medaljo.

Torej podobno kot pred 12 leti Inesa Kravec, ko je na svetovnem prvenstvu postavila svetovni rekord 15,50 metra. Veliko je bilo namigovanj, da si je pomagala s prepovedanimi poživili. Vaše mnenje?
O tem je nehvaležno govoriti. Bila je zelo talentirana atletinja. Čeprav je v Göteborgu dvakrat prestopila, ji je v tretje uspel izjemen rekord. Očitno je bila iz pravega testa.

Vam prija, če vas gledalci med pripravo na skok s ploskanjem spodbujajo?
Seveda, podpora publike mi veliko pomeni. Na svetovnih prvenstvih je vedno dobro vzdušje, na Japonskem pa sploh. Prepričana sem, da bo publika živahna.

Koliko lahko še napredujete. Kje so rezerve?
Tega se nikoli ne ve. Prvi cilj je čim prej skočiti prek 15 metrov. Kje so meje, se ne ve. Rezerve imam po mojem v hitrosti.

Je meja 15 metrov za ženski troskok tako kot meja deset sekund za moški šprint?
Ja, tako nekako je. Ali pa dva metra v ženskem skoku v višino.

Mislite, da boste zmogli to mejo?
Težko rečem, verjamem pa, da jo lahko presežem. S tem se ne obremenjujem. Poskušam pač vedno čim bolje tehnično skočiti.

In kakšni so bili vaši zadnji skoki na treningih?
Zelo spodbudni. S krajšega zaleta (12 korakov, sicer 18, op. a.) sem prvič skočila čez 14 metrov.

Več let vas je mučila poškodba. Je zdaj vse v redu?
Ja, zadnje dve, tri leta, je vse v redu. Kakor je šlo prej vse narobe, je zdaj vse v redu. Imela sem počeno kost na stopalu leve, odrivne noge, poleg tega tudi strgano tetivo.

Se v Sloveniji dobro počutite?
Zelo dobro, kar se vidi po rezultatih. Za skakalce so v Ljubljani dobri pogoji. Jaz sem bolj čuden tip, ne maram hoditi daleč na priprave! Mi pa veliko pomeni, da so me vsi, na čelu z atleti, lepo sprejeli.

Ampak prave "skakalne" konkurence pa pri nas le ni?
Za zdaj ne, ampak v troskoku so tekmice vse boljše. Vedno bolj zanimivo je na domačih tekmah!

Je Srbom žal, ker so vas tako hitro odpisali?
Verjetno zdaj je. Ko sem začela trenirat po poškodbi, niso verjeli vame. So kar mislili, da ne bo nič iz tega.

Zakaj ne boste nastopili še v skoku v daljino, da bi spoznali tekmovalni ritem svetovnega prvenstva?
Raje se bom skoncentrirala na troskok. Letos sta mi le dva centimetra manjkala do norme, seveda pa bi vseeno lahko nastopila v Osaki. To ostaja želja za olimpijske igre v Pekingu. Če se ne motim, je spored takšen, da bo daljina po troskoku. Seveda pa bo troskok še naprej glavna disciplina.

T. O.

Za skakalce so v Ljubljani dobri pogoji. Jaz sem bolj čuden tip, ne maram hoditi daleč na priprave!