Odziv Emmanuela Wanyonyija, potem ko je za dve desetinki zgrešil svetovni rekord, ki ga lovi. Foto: EPA
Odziv Emmanuela Wanyonyija, potem ko je za dve desetinki zgrešil svetovni rekord, ki ga lovi. Foto: EPA

Komaj 20-letni Kenijec je navdušil v Parizu s prepričljivo zmago na 800 m. Po zmagovitem času 1:41,19 je na glas napovedal, da bo ob pomoči narekovalcev tempa na slovitem mitingu v Lozani napadel sam svetovni rekord.

Sveže okronani olimpijski prvak je bil povsem blizu rekordu rojaka Davida Rudishe. S časom 1:41,11 je Wanyonyi zdaj izenačen z Dancem Wilsonom Kipketerjem na drugem mestu v zgodovini teka na dva stadionska kroga in zaostaja le za Rudisho, ki je rekordno znamko 1:40,91 tekel na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012.

Lia Apostolovski je v Lozani v skoku v višino osvojila osmo mesto z 1,88 m. Zmagala je svetovna rekorderka in olimpijska prvakinja Jaroslava Magučih z višino 1,99 m. Lia Apostolovski je v seštevku discipline ostala na šestem mestu in s tem v položaju, ki ji zagotavlja finale sezone.

Apostolovski osma v Lozani
Jakob Ingebrigtsen je suvereno ugnal olimpijskega prvaka in postavil nov rekord mitinga na 1500 m. Foto: AP
Jakob Ingebrigtsen je suvereno ugnal olimpijskega prvaka in postavil nov rekord mitinga na 1500 m. Foto: AP

Ingebritsen tokrat premagal Hockerja

Na slovitem mitingu v Lozani je drugi slovenski predstavnik Žan Rudolf skrbel za tempo v teku na 1500 m. V tej disciplini se je Jakob Ingebrigtsen oddolžil Američanu Colu Hockerju in ga premagal, potem ko je Hocker v Parizu osvojil zlato odličje, Norvežan pa je na koncu ostal celo brez odličja na 1500 m.

Med olimpijskimi prvaki je poraz doživel tudi Grant Holloway na 110 m z ovirami, kjer ga je kot prvi v sezoni 2024 za štiri stotinke prehitel Jamajčan Rasheed Broadbell (13,10), ki je v Parizu osvojil bronasto odličje.

Sorodna novica Nepremagljivi Duplantis preskočil 6,15 m, nato končal nastop

Kopica rekordov mitinga v Lozani

Diribe Welteji iz Etiopije je z 8:21,50 na 3000 m tekla izid sezone na svetu in rekord mitinga. To je na nizkih ovirah uspelo tudi nizozemski zvezdnici Femke Bol (52,25), presenetljivemu zmagovalcu v metu kopja Andersonu Petersu iz Granade (90,61 m) in Britankam v štafeti 4 x 100 m (42,93). V zmagoviti štafeti je bila tudi Dina Asher Smith, ki je dobro uro pred tem slavila že na 100 m (10,88).

Naslednji diamantni miting v Šleziji na Poljskem bo v nedeljo, na startni listi ni slovenskih predstavnikov, bo pa v Rimu na naslednji tekmi te prestižne serije znova v programu met diska s slovenskim rekorderjem in evropskim prvakom Kristjanom Čehom.