"Seveda nam je že na začetku odleglo, da je Tiršek osvojil to manjkajočo zlato medaljo. To je bil dodaten zagon in potrditev našim športnikom, da so na poti znanja in uspehov. Tudi drugi so odigrali pomembno vlogo in dosegli pričakovane cilje. Konec koncev lahko rečem, da so igre zelo uspešne, pomembno pa je tudi, da so v Evropi, nagovarjajo evropsko občinstvo in parašport približujejo po družbeni plati," je več pomenov iger v Parizu poudaril predsednik slovenske krovne organizacije Damijan Lazar.

Navdušenje nad olimpijskimi igrami v Parizu se je uspešno preneslo na paraolimpijske igre, kjer je večina tribun polnih do zadnjega kotička. Foto: Reuters
Navdušenje nad olimpijskimi igrami v Parizu se je uspešno preneslo na paraolimpijske igre, kjer je večina tribun polnih do zadnjega kotička. Foto: Reuters

"Zavedati se moramo, da so razvite države daleč pred nami in že desetletja veliko vlagajo v parašport. Mi nekako stopamo na to pot razvoja, na dolgi rok se bo to obrestovalo. Imamo nekaj mladih, računamo na parakolesarstvo, namizni tenis ... Seveda pa je raven, ki jo je treba doseči, zelo visoka in zato je potrebno dovolj vadbe in strokovne podpore, ki nazadnje omogočita uvrstitev na paraolimpijske igre," meni Lazar o prihodnosti slovenskega parašporta.

O tem, ali je pariškim prirediteljem uspelo, kot so napovedovali pred igrami, paraolimpijske igre narediti enakovredne olimpijskim in poskrbeti za njihovo odmevnost, pa je Lazar prepričan, da je odgovor da.

"Zadeva je bila mišljena tako, da gredo Parižani med igrami na počitnice. A so dobili informacije, da mesto živi z igrami in da si je vredno ogledati dogodke ter so se vračali v mesto."