"Zdaj sem dobro, počutim se vse boljše in boljše. Morda se v teniškem smislu moj premor zdi dolg, ko pa se malo odmakneš od tenisa, opaziš, da ni. Zares sem bila brez tenisa le nekaj mesecev. Vzela sem si čas za stvari, za katere ga sicer nimam, za prijatelje, družino, želim pa tudi spoznati sebe do te mere, da bom lahko ocenila, kdaj bo napočil trenutek za vrnitev. Da bom pripravljena konstantno tekmovati in potovati in se na visoki ravni vrniti na turnejo."

Kaja Juvan, ki je bila na svetovni lestvici že na visokem 58. mestu, je nazadnje na najvišji ravni igrala na Odprtem prvenstvu Avstralije, nato pa se je odločila, da se iz osebnih razlogov za nedoločen čas umakne iz profesionalnega tenisa. Foto: Reuters
Kaja Juvan, ki je bila na svetovni lestvici že na visokem 58. mestu, je nazadnje na najvišji ravni igrala na Odprtem prvenstvu Avstralije, nato pa se je odločila, da se iz osebnih razlogov za nedoločen čas umakne iz profesionalnega tenisa. Foto: Reuters

Nekdanja številka ena slovenskega tenisa Kaja Juvan je po daljši odsotnosti z igrišč padla na 408. mesto svetovne lestvice. Zdaj 23-letna Ljubljančanka je obiskala turnir WTA Zavarovalnica Sava v Tivoliju in povedala, da zelo pogreša zmage, da se bo zagotovo vrnila k tenisu, vendar za zdaj še nima jasno začrtanega scenarija vrnitve.

Kot je dodala, je pred časom izgubila očeta, prvega podpornika v tenisu. "Zato mi je bilo zelo pomembno, da čas preživljam z družino. Turnirji si sledijo iz tedna v teden in med sezono se drugače ne moreš ustaviti. Pravzaprav niti po koncu sezone ne. Bila sem zelo navezana na očeta in zelo sem povezana z družino. Zdaj poskušam najti ravnotežje. Vse več treniram, vse več se gibam, ostajam 'fit', tudi teniško vedno več treniram, tako da vse ob svojem času."

Pojasnila je, da nikoli ne moreš vnaprej vedeti, kako bodo dogodki, s katerimi se srečuješ prvič v življenju, vplivali nate. "Treba je znati oceniti, kdaj potrebuješ čas zase. Jaz sem svoje mentalno zdravje postavila na prvo mesto. Odločitve o umiku nisem sprejela z danes na jutri, družina me je pri tem podprla. Morda me je malo presenetilo, kako dolgo traja premor. Že lansko sezono sem si vzela krajšo 'pavzo', pa ni bilo dovolj. Zato sem si rekla, da kolikor časa bo trajalo, bo. Ostajam potrpežljiva."

Če si študent vzame leto premora, se mu to ne bo bistveno poznalo, v teniškem smislu pa je leto premora veliko. "Gotovo. A če se pogovarjaš s komer koli, kjer je govora o mentalnem zdravju ali žalovanju, se nikoli ne govori o mesecih, vedno o letih. Ne želim, da bo to v letih, zato sem vzela tudi zaščiteni ranking, ki ga želim imeti le enkrat v karieri. Rada bi bila prepričana, da sem spet pripravljena nekaj let na polno tekmovati. Želim si motivirano, svežo glavo, ne želim hiteti."

Čeprav je aprila napovedala, da se bo vrnila najpozneje za Odprto prvenstvo ZDA, je v osrčju Ljubljane novinarjem razkrila, da še ni pripravljena za vrnitev. Foto: Reuters
Čeprav je aprila napovedala, da se bo vrnila najpozneje za Odprto prvenstvo ZDA, je v osrčju Ljubljane novinarjem razkrila, da še ni pripravljena za vrnitev. Foto: Reuters

Kaja Juvan je dodala, da nikoli ni razmišljala o tem, da bi končala kariero. "Če mi je bilo še tako težko, nikoli nisem razmišljala o koncu kariere. Bolj me je skrbelo, zakaj nisem več tako uživala v tenisu, prišla je utrujenost. Precej dobro se zavedam, da v teniški karieri ni neomejeno časa, ampak po drugi strani pa, če potrebuješ čas, si ga moraš znati vzeti."

Ob tem je razkrila, da vseeno brez tenisa ni šlo. "Na žalost ne morem iz svoje kože, tako da je bil tenis ves čas v ozadju, ves čas sem o tem razmišljala. Le nekaj mesecev sem bila brez. K sreči imam okoli sebe dobro ekipo, ljudi, s katerimi se lahko pogovarjam o vseh stvareh tudi s psihološkega vidika. Veliko sem gledala tenis na televiziji, vse grand slame, pa tudi olimpijske igre, vse športe. Zdaj se preizkušam v balinčkih, začela sem igrati golf, saj najbolj pogrešam tekmovanja."

Zaveda se, da se bo zelo težko vrniti. Zato želi biti kar najbolje pripravljena. "Zdaj vem, da je vrnitev proces. Z vsakim mesecem, z vsakim korakom, ki ga naredim naprej, me malo bolj povleče nazaj k tenisu, saj je tenis moje življenje. Ne gre z danes na jutri. Počutim se vse boljše, gotovo bo napočil trenutek, ko si bom rekla: 'O. K., zdaj sem pa stoodstotno pripravljena na vse, kar pride s tekmami in turnirji.' To bo prvi korak. Drugi pa bo gotovo bistveno težji, vrnitev ni enostavna, izgubila sem večino točk, ki sem si jih priborila."

Vir: STA