Ponaša se s plezalci, ki že vrsto let dosegajo vrhunske rezultate na svetovni ravni. Kljub skromnim pogojem za trening ves čas vznikajo še številni mladi talentirani posamezniki. Ob tem pa ima Kranj še najdaljšo tradicijo med organizatorji tekem za svetovni pokal v športnem plezanju. V tem izjemno priljubljenem tekmovalnem prizorišču se vsako leto dokazujejo največji zvezdniki tega športa. Prvo tekmo na tej ravni je Kranj gostil leta 1996, zato je v tem smislu pionirski v preseganju državnih meja ter obenem v utrjevanju identitete Slovencev kot plezalskega naroda tudi navzven.

V Kranju napovedujejo izgradnjo nacionalnega plezalnega centra. V preteklosti je Matjaž Rakovec v vlogi predsednika HZS-ja napovedoval izgradnjo hokejskega nacionalnega centra. Foto: EPA
V Kranju napovedujejo izgradnjo nacionalnega plezalnega centra. V preteklosti je Matjaž Rakovec v vlogi predsednika HZS-ja napovedoval izgradnjo hokejskega nacionalnega centra. Foto: EPA

To sporoča kranjski župan Matjaž Rakovec, čigar hčerka Lučka Rakovec je sama vrhunska športna plezalka in članica reprezentance. V Kranju bo prihodnji konec tedna, 3. in 4. septembra, v znamenju tekmovanja za svetovni pokal v športnem plezanju, med tekmovalci bo tudi olimpijska zmagovalka Janja Garnbret. To bo že 25. izvedba po vrsti, a najverjetneje zadnja v zdajšnji dvorani na Zlatem polju, ki ne zadostuje več merilom mednarodne plezalne zveze za tekme na najvišji ravni.

V Mestni občini Kranj želijo obdržati status središča športnega plezanja v državi in mladim športnikom zagotoviti dobre razmere za treninge, zato intenzivno pripravljajo vse potrebno za gradnjo plezalnega centra z večnamensko športno dvorano.

Kranjski župan Rakovec je dolgoletni predsednik Hokejske zveze Slovenije, ki je po reprezentančnih uspehih zadnjega desetletja napovedoval izgradnjo vsaj ene nove ledene dvorane v Sloveniji po različnih krajih (Grosuplje, Ljubljana ...), ki bi gostila hokejski nacionalni center, a iz tega vsaj za zdaj ni bilo še nič oprijemljivega.