Njegovo kandidaturo za svet Figa smo umaknili na Aljaževo željo, ker trenutno v IO-ju deluje kot predstavnik športnikov, mandat pa mu poteče konec leta 2025. Žal nam ni uspela niti kandidatura Ivana Levaka za notranjega revizorja. Na splošno so bile tokratne volitve ene slabših za Evropo in njene članice.

Komentar direktorice Gimnastične zveze Slovenije Špele Hus na razplet volitev za vodstvene položaje v Mednarodni gimnastični zvezi (FIG).

Aljaž Pegan kot tekmovalec na drogu. Foto: AP
Aljaž Pegan kot tekmovalec na drogu. Foto: AP

Dosedanji predsednik Figa Morinari Watanabe je na volitvah v Dohi ob robu 85. kongresa zanesljivo prejel še tretji predsedniški mandat za obdobje 2025–2029. Nekdanji slovenski as Aljaž Pegan, ki je kot predsednik komisije športnikov že zdaj član izvršnega odbora mednarodne zveze, je ostal brez mandata.

Na kongresu sodeluje več kot 500 delegatov iz rekordnih 157 držav članic, med njimi je tudi slovenska delegacija na čelu z direktorico Gimnastične zveze Slovenije Špelo Hus. Kot je pojasnila Špela Hus, je Slovenija za volitve vložila tri kandidature.

Ivan Levak, ki je v nadzorni komisiji evropske zveze, je kandidiral za člana nadzornega sveta Figa. Med tremi kandidati so delegati izvolili dva, med njimi ni bilo slovenskega.