Heikki Kovalainen si je na zmagovalnem odru dal duška. Foto: EPA
Heikki Kovalainen si je na zmagovalnem odru dal duška. Foto: EPA
Felipe Massa
Felipe Massa se je z izjemnim manevrom že kmalu po štartu prebil v vodstvo. Foto: Reuters
Felipe Massa
Nemočni Massa je svoj dirkalnik parkiral ob zidu, ki loči stezo od boksov. Foto: Reuters
Timo Glock
Timo Glock - pred dvema tednoma osmoljenec, danes veliki junak, ki je prvič okusil slast šampanjca na zmagovalnem odru. Foto: Reuters
Heikki Kovalainen, Kimi Räikkönen
Dva Finca na zmagovalnem odru. Heikki Kovalainen nadaljuje tradicijo zmag finskih dirkačev z mclarnom. Foto: Reuters
Hungaroring srečen kraj za Kovalainena

Kovalainen se je sreča nasmehnila tri kroge pred koncem dirke na razbeljenem Hungaroringu, ko je do tedaj vodilnemu Felipeju Massi odpovedal motor njegovega Ferrarija.

Uvod dirke je bil v znamenju Masse, ki je na štartu prehitel Lewisa Hamiltona in Kovalainena (oba McLaren) ter prevzel vodstvo. Slabše je štartal njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen, ki je s 6. padel na 7. mesto za Fernanda Alonsa (Renault). Finec je bil od Španca hitrejši, a ga na zaviti, ozki in spolzki stezi Hungaroringa ni mogel prehiteti.

Bleda predstava Kubice
Massa je s prvega mesta v 17. krogu zavil na prvi postanek. Le krog za njim je enako storil Hamilton, ki je po vrnitvi na stezo ostal za Brazilcem, med njima pa sta bila še Alonso in Räikkönen. Nekdanji dvakratni in aktualni svetovni prvak sta v bokse zavila istočasno, do spremembe pa ni prišlo, Španec je ostal pred Fincem. Po prvih postankih v boksu je največ izgubil Poljak Robert Kubica (BMW Sauber), ki je s 4. padel na 9. mesto.

Hamiltona ustavila počena guma
Hamilton, ki je na Hungaroringu lovil tretjo zaporedno zmago, je drugo mesto izgubil, ko mu je v 40. krogu počila sprednja leva guma. Britanec je imel srečo v nesreči in se je uspel (počasi) pripeljati do boksov, kjer je prej kot načrtovano opravil svoj drugi postanek in padel na 10. mesto.

BMW-jeva forma še naprej pada
Nick Heidfeld (BMW Sauber), ki je dirko začel na 15. mestu, se je v ospredje skušal prebiti s taktiko enega postanka, a se mu ni izšlo. Nemec je dirko končal na 10. mestu, dve mesti slabše od moštvenega kolega Kubice. Dirko kariere je dva tedna po hudi nesreči v Hockenheimu na VN Nemčije odpeljal Timo Glock (Toyota), ki je z 2. mestom dosegel uspeh kariere. Dirko je začinilo tudi dogajanje v boksih, saj se je med dolivanjem goriva vnelo kar štirikrat - dvakrat med postankom Sebastiena Bourdaisa (Toro Rosso), vroče pa je postalo tudi Rubensu Barrichellu (Honda) in Kazukiju Nakadžimi (Williams).

Ko je že vse kazalo, da se Massa vozi zmagi in vodstvu v skupnem seštevku naproti, ga je na cedilu pustil agregat njegovega rdečega dirkalnika. "To je ena najbolj frustrirajočih dirk moje kariere. Če se ti kaj takega zgodi, ko si na slabem mestu, se vsaj lahko tolažiš, da je tako ali tako vseeno. Če pa se ti to zgodi tik pred koncem tako dobre dirke, je občutek zares slab," je bil razumljivo razočaran Brazilec.

Heikkiju sreča tokrat naklonjena
"Seveda nisem vesel zaradi tega, kar se je zgodilo Felipeju, saj se je nekaj podobnega letos tudi meni nekajkrat pripetilo. Zmage pa sem po vseh težkih časih, ki sem jih skupaj z moštvom preživel, seveda zelo vesel," je povedal 26-letni zmagovalec. "Massa in Lewis sta bila zelo hitra, na polovici dirke pa mi je kazalo precej dobro. Na koncu sem poskušal loviti Masso, če bi se kaj zgodilo, kar se tudi je," je dodal Finec, ki je vsaj za en dan stopil iz sence moštvenega kolega Hamiltona.

Räikkönen prehitel Masso
Vodstvo v skupnem seštevku je ohranil Hamilton, ki pred Räikkönenom vodi pet točk. Massa je padel na tretje mesto.

Naslednja dirka bo po krajših počitnicah, ki si jih bodo lahko privoščili dirkači in moštva, 24. avgusta v Valenciji.

Končni vrstni red (po 70 krogih):      
 1. H. KOVALAINEN  McLaren  1:37:27,067
 2. T. GLOCK       Toyota       +11,000
 3. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari       16,856
 4. F. ALONSO      Renault       21,614
 5. L. HAMILTON    McLaren       23,048
 6. N. PIQUET      Renault       32,298
 7. J. TRULLI      Toyota        35,449
 8. R. KUBICA      BMW           48,321
9. M. WEBBER Red Bull 58,834 10. N. HEIDFELD BMW 1:07,709 Najhitrejši krog: K. RÄIKKÖNEN 1:21,195 Odstop: Massa, Sutil, Vettel

VRSTNI RED PO 11. DIRKI (OD 18)
Vozniki: 1. L. HAMILTON McLaren 62 točk 2. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 57 3. F. MASSA Ferrari 54 4. R. KUBICA BMW 49 5. N. HEIDFELD BMW 41 6. H. KOVALAINEN McLaren 38 7. J. TRULLI Toyota 22 8. M. WEBBER Red Bull 18 . F. ALONSO Renault 18 Konstruktorji: 1. FERRARI 111 2. McLAREN 100 3. BMW SAUBER 90 4. TOYOTA 35 5. RENAULT 31 6. RED BULL 24 7. WILLIAMS 16
T. V.









																

			
			
Hungaroring srečen kraj za Kovalainena