Kimi Räikkönen je tudi uradno postal svetovni prvak. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen je tudi uradno postal svetovni prvak. Foto: Reuters
Martin Whitmarsh
Izvršni direktor McLarna Martin Whitmarsh (levo) je takole prišel na zaslišanje v Londonu. Foto: EPA

Räikkönen si je v Interlagosu priboril naslov svetovnega prvaka s točko naskoka pred Lewisom Hamiltonom, vendar je preiskava po dirki pokazala, da so trije dirkalniki, uvrščeni pred Britancem, uporabljali hladnejše gorivo od dovoljenega. McLaren se je pritožil, ker se sodniki dirke niso odločili, da zaradi nepravilnosti kaznujejo moštvi Williamsa in BMW Sauberja.

Pritožba "nesprejemljiva"
Če bi njihove dirkače diskvalificirali, bi Hamilton napredoval s sedmega na četrto mesto, kar bi pomenilo, da bi v skupnem seštevku prehitel Kimija. Štirje sodniki neodvisnega razsodišča so v Londonu odločili, da je pritožba McLarna "nesprejemljiva" in tako naredili križ čez nadvse razburljivo sezono v najprestižnejšem dirkaškem športu.

Sodniki (Američan John Cassidy, Grk Vassilis Koussis, Portugalec Jose Macedo Cunha in Čeh Jan Stoviček) so zaslišali vse vpletene strani ter preučili različne dokumente in drugo gradivo, vendar pravih argumentov za kaznovanje Williamsa in BMW-ja niso našli.

"Pri Ferrariju smo zadovoljni z razsodbo sodišča. Danes je bil zavrnjen še zadnji brezupen poskus, da bi bi sprevrnili rezultate z dirkališča. Zdaj bomo vse sile usmerili v priprave na naslednjo sezono," je povedal šef Ferrarija Jean Todt.

Hamilton: Kimi si je zaslužil naslov
Hamilton je razplet pokomentiral takole: "Kot sem že večkrat dejal: Kimi si je zaslužil naslov in ne jaz ne kdo drug v McLarnu mu ga ni želel odvzeti na sodišču. To ni bil namen naše pritožbe."

Izvršni direktor McLarna Martin Whitmarsh upa, da bo Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) zdaj razjasnila vsaj pravila, ki se jih drži, ko odloča o podobnih prekrških. Fia je po dirki v Braziliji v izjavi za javnost namreč najprej zapisala, da je bila temperatura goriva več kot (dovoljenih) 10 stopinj Celzija pod ambientalno, pozneje pa so ocenili, da je "prišlo do dvoma, zaradi katerega kazni ne morejo izreči".

M. R.