Priklon zmagovalca VN Avstrije. Foto: EPA
Priklon zmagovalca VN Avstrije. Foto: EPA

Dirka na avstrijskem Štajerskem približno 60 krogov ni ponudila navdušenja in prehitevanj, nato pa se je razvnel boj za zmago med vodilnim Verstappnom in Norrisom.

A ta se je po številnih napadih Britanca in obrambah Nizozemca končal s trčenjem, v tem sta si oba predrla pnevmatiko in počasi pripeljala do boksov.

Vse to je izkoristil Russell tako za svojo kot Mercedesovo prvo zmago v sezoni. Za Britanca je to druga zmaga v F1 po Sao Paulu 2022. Še drugič v tej sezoni se je na drugo mesto zavihtel Avstralec Oscar Piastri, tretji je bil Španec Carlos Sainz ml. v Ferrariju. Pod odrom za zmagovalce je končal sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton (Mercedes), peti je bil na koncu Verstappen.

Neverjetno, bil je trd boj, saj sem začel s tretjega mesta. Gledal sem dirko na velikem zaslonu in vedel, da bo Norris poskušal napasti za zmago. Ekipa je opravila odlično delo, da nas je spravila v boj. Ponosen sem, da sem se vrnil na najvišjo stopničko.

George Russell, zmagovalec VN Avstrije

Po sicer tesnem startu današnji dirka večino časa ni ponudila prehitevanj in sprememb mest pri vrhu.

Hamilton je sicer prišel mimo Sainza na četrto mesto, a je zapeljal s steze in moral vrniti Špancu položaj. Njegov moštveni kolega v Ferrariju Monačan Charles Leclerc pa je v prvem krogu utrpel škodo in se večino dirke vozil na repu, na koncu je bil 11.

V naslednjih krogih si je Verstappen brez težav privozil prednost šestih sekund. Ob toplem vremenu je vse kazalo na taktičen obračun med postanki v boksih, toda ni bilo tako. Po prvih postankih je Nizozemec, ki je lovil sicer svojo 62. zmago v karieri in osmo letos na 11. postaji sezone, še povišal prednost – na osem sekund.

Ob drugem postanku Verstappna pa je imel Red Bull nekaj težav, dolg postanek je pomenil, da se je prednost Nizozemca pred Norrisom stopila pod tri sekunde. Po manjši napaki Verstappna in enem odpeljanem krogu je bil Norris že znotraj sekunde.

Russell izkoristil trk vodilnih

Ta je nekaj krogov vozil za Verstappnom, napadel v 59. krogu in prišel mimo, a zapeljal preširoko v zavoju ter moral vrniti vodstvo Nizozemcu. A bitka se je nadaljevala še kar nekaj krogov, oba sta se tudi po radijski zvezi pritoževala nad vožnjo drugega.

Agresivna vožnja obeh pa je v 64. krogu pripeljala do trčenja, oba sta poškodovala dirkalnik in vodstvo je podedoval Russell. Krog zatem je Piastri na drugem mestu prehitel Sainza, toda voznika Mercedesa ni več ujel. Norris je po postanku v boksih predčasno odstopil, Verstappen, ki je za trk dobil 10-sekundno kazen, pa je bil peti.

Kljub temu je nizozemski trikratni zaporedni svetovni prvak še povečal prednost v seštevku SP-ja. Verstappen ima zdaj 237 točk, Norris je na drugem ostal pri 156, Leclerc pa na tretjem pri 150. Sledita Sainz (135) in Mehičan Sergio Perez (Red Bull/118), ta je bil danes sedmi.

Naslednja dirka SP-ja bo med 5. in 7. julijem v Silverstonu.

  VN Avstrije, Spielberg               
                                       
Končni vrstni red (71/71):             
 1. G. RUSSELL    Mercedes  1:24:22,798
 2. O. PIASTRI    McLaren        +1,906
 3. C. SAINZ      Ferrari         4,533
 4. L. HAMILTON   Mercedes       23,142
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull       37,253
 6. N. HÜLKENBERG Haas           54,088
 7. S. PEREZ      Red Bull       54,672
 8. K. MAGNUSEEN  Haas         1:00,355
 9. D. RICCIARDO  RB           1:01,169
10. P. GASLY      Alpine       1:01,766
                                       
  Najhitrejši krog: 1:07,694 (Alonso)  
  SKUPNI VRSTNI RED (14/30 *)          
Dirkači:                               
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull         237 
 2. L. NORRIS     McLaren          156 
 3. C. LECLERC    Ferrari          150 
 4. C. SAINZ      Ferrari          135 
 5. S. PEREZ      Red Bull         118 
 6. O. PIASTRI    McLaren          112 
 7. G. RUSSELL    Mercedes         111 
 8. L. HAMILTON   Mercedes          85 
 9. F. ALONSO     Aston Martin      41 
10. J. CUNODA     RB                19 
                                       
Konstruktorji:                         
 1. RED BULL                       355 
 2. FERRARI                        291 
 3. MCLAREN                        268 
 4. MERCEDES                       196 
* - 24 velikih nagrad in šest sprintov