Foto:
Foto:

Čeprav jim je tekoče poslovanje uspelo spraviti iz rdečih številk, bodo na koncu vseeno beležili negativni rezultat, predvsem iz naslova stroškov financiranja najetih kreditov. Generalni direktor SŽ Blaž Miklavčič je dejal, da jim je v letu 2003 uspelo prepeljati milijon ton tovora več kot prejšnje leto, število potnikov pa je naraslo za 250.000.

Ljubljana - München zadetek v črno
Miklavčič je kot zelo uspešen produkt na področju tovornega prometa izpostavil vlak med Ljubljano in Münchnom, ki je začel voziti v začetku septembra letos, mesti pa danes povezuje že petkrat tedensko. Načrti za prihodnje leto so, še zlasti na področju rasti obsega
dela v tovornem prometu, podobni kot letos, je napovedal generalni direktor SŽ.

Rezultati so po oceni Miklavčiča dobri tudi v potniškem prometu, ki ga opravljajo kot javno gospodarsko službo. Pozitivni trendi so predvsem rezultat večjega kritja cene vozovnice s strani države, ki je letos v ta namen iz proračuna namenila dodatne tri milijarde tolarjev.

V SŽ so ugodne poslovne rezultate v letošnjem letu dosegli zlasti na račun zmanjšanja števila zaposlenih. Število zaposlenih se je od novembra 2002 zmanjšalo za 553. S podobnim trendom zmanjševanja števila zaposlenih bodo nadaljevali tudi v prihodnjem letu, ko načrtujejo skupno število zaposlenih znižati na približno 10.000.