Žan Jezovšek, ki je v sredo dvignil pokal za zmago v Ligi INL, je blestel na prvi finalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek, ki je v sredo dvignil pokal za zmago v Ligi INL, je blestel na prvi finalni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

V letošnji sezoni je bilo na Ledarski 4 več gledalcev le na povratni tekmi finala državnega prvenstva proti Olimpiji, 13. januarja se je zbralo 3000 gledalcev.

Železarji so imeli teden dni več za pripravo na finalno serijo, saj so v polfinalu s 4:0 odpravili Ritten. Cortina se je mučila z mlado ekipo Salzburga, ki jo je izločila šele na sedmi tekmi v četrtek.

Alvera poskrbel za vodstvo Cortine
Finale se ni začel po načrtih trenerja Gabra Glaviča. V 8. minuti je Tommaso Alvera z močnim diagonalnim strelom ukanil MVP-ja Alpske lige Anttija Karjalainena. Blizu izenačenja je bil Gašper Seršen, vendar je zadel le okvir vrat. V prvi tretjini železarji niso našli prave igre.

Odlična igra Jeseničanov v drugi tretjini
Že v 69. sekundi Joonas Larinmaa izza vrat lepo poslal plošček pred gol, kjer je Žan Jezovšek iz bližine izenačil. Vratar Marco de Filippo Roja je prvič klonil. Jeseničani so dobili silovit zalet. Po pol ure igre je moral na kazensko klop Gabriele Parini. Ob prednosti igralca več je Erik Svetina lepo zaposlil Erica Panceta, ki je zatresel mrežo. V 38. minuti so gostje že dvignili roke v znak veselja ob izenačenju, a so si sodniki ogledali posnetek in opazili so, da plošček ni prečkal golove črte.

Sijajna akcija Jezovška za 3:1
V 48. minuti je razigrani Jezovšek krenil v protinapad po desni strani, vratar de Filippo Roja je plošček uspel malce odbiti, a je vztrajni Jezovšek iz bližine potisnil plošček v mrežo. Izjemna samostojna akcija za 3:1.

Svetina potrdil zmago s strelom v prazna vrata
Italijani niso popuščali. Dve minuti pred koncem je Riccardo Lacedelli iz bližine znižal na 3:2. Trener Cortine Giorgio de Bettin je minuto in 41 sekund pred koncem tvegal in poskušal s šestimi igralci priti do izenačenja. Nekajkrat je bilo zelo vroče pred vrati Karjalainena, ki pa se je znova izkazal. Enajst sekund pred koncem je Pance podal do Svetine, ki je poslal plošček v prazno mrežo.

Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 30:25. Druga tekma finalne serije bo v torek ob 20.30 v Cortini d'Ampezzo.


Finale, prva tekma:
SIJ ACRONI JESENICE – CORTINA 1:0
4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
1350; Jezovšek 22., 48., E. Pance 30., Svetina 60.; Alvera 8., Lacedelli 58.

Druga tekma, torek ob 20.30:
CORTINA – SIJ ACRONI JESENICE

Tretja tekma, četrtek ob 19.00:
SIJ ACRONI JESENICE – CORTINA

Četrta tekma, sobota ob 20.30:
CORTINA – SIJ ACRONI JESENICE

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.