Ivo Jan, Miha Butara in Jože Kovač še čakajo na končno odločitev. Pandemija koronavirusa je postavila številna vprašanja za prihodnjo hokejsko sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Ivo Jan, Miha Butara in Jože Kovač še čakajo na končno odločitev. Pandemija koronavirusa je postavila številna vprašanja za prihodnjo hokejsko sezono. Foto: www.alesfevzer.com

Razširjeno avstrijsko prvenstvo je komercialna liga in seveda nima smisla igrati v popolnoma praznih dvoranah. Številni avstrijski klubi imajo velik del proračuna pokrit z vstopnicami, hrano in pijačo. Brez gledalcev bi bil izpad dohodka ogromen. Vodstvo lige čaka zeleno luč avstrijskega ministrstva za šport in zdravje.

Bodo Avstrijci letos igrali državno prvenstvo?
Avstrijska politika trenutno ni naklonjena igranju tujih ekip, ki že več kot desetletje sodelujejo v tem tekmovanju. Bolzano, Alba in Bratislava so že potrjeni za novo sezono, zelo mogoče pa je, da bi Olimpija postala 12. ekipa. Ko smo srečali predsednika Miho Butaro, je poudaril, da je trenutno še najverjetnejši scenarij, da bodo Avstrijci odigrali svoje državno prvenstvo.

Prvi krog Lige IceHL je predviden za 25. september, a težko je verjeti, da bi že čez pet tednov vse potekalo po normalnem urniku in z omejenim številom gledalcev.

"Zadnje informacije so, da naš proces vključevanja v Ligo IceHL poteka. Vsi klubi so v to privolili in nas pozdravljajo v ligi, prav tako vodstvo lige. V zadnjem tednu je avstrijsko ministrstvo za zdravje izrazilo nekaj dvoma za našo regijo, tako da čakamo njihov odgovor. Smo pa načelno v procesu priključevanja ligi, hitrost pa bo odvisna tudi od avstrijskega ministrstva za zdravje in položaja, povezanega s covidom-19," je dejal športni direktor Jože Kovač in potrdil, da če težav z virusom ne bo, potem bo Olimpija že v sezoni 2020/21 članica Lige IceHL.

Če ne bi bilo zapleta z virusom, bi bili člani lige že letos
"Tu ni nobenih zadržkov. Finančno je dogovor sklenjen, klub so pregledali, s poslovanjem in revizijo so zadovoljni. Predsednik Miha Butara je v stalnem stiku z vodstvom lige, tako da kar se tega tiče, je stvar pozitivna. Če ne bi bilo zapleta z virusom, bi bili člani lige že letos," poudarja Kovač.

Če pa se položaj z virusom ne bo izboljšal oziroma se poslabšal, pa Kovač pravi: "V tem primeru se bomo morali prilagajati po načrtih A, B, C ... Navsezadnje se lahko zgodi, da se bo Avstrija zaprla in bodo igrali le avstrijski klubi."

Septembra poletna liga in Pokal Slovenije
Prvi del priprav bodo končali s prijateljskimi tekmami v Budimpešti 29. in 30. avgusta z MAC-om in Debrecenom, potem bo poletna liga na Bledu med 10. in 12. septembrom, sledil bo Pokal Slovenije med 16. in 19. septembrom.

Tudi v Alpski ligi še veliko odprtih vprašanj
"Če nas ne sprejmejo v Ligo IceHL zaradi novega koronavirusa, potem je vprašanje tudi to, kako bo funkcionirala Alpska liga. Mi gremo po poti, ki smo si jo začrtali. Ali bo hitrejša ali počasnejša, pa je zunaj našega vpliva," je dodal Kovač, ki je kot vrhunec sezone izpostavil novembrski turnir celinskega pokala v Tivoliju, in če Olimpija ta turnir dobi, bo nemudoma kandidirala za organizacijo finalnega turnirja, ki bo januarja.

Alpska liga naj bi se začela 3. oktobra. Začetek sezone bo potekal v štirih miniskupinah s po štirimi udeleženci, ki bodo igrali po dve medsebojni tekmi. Steel Wings Linz, KAC II in SIJ Acroni Jesenice bodo tekmeci Olimpije. Že na začetku sezone bo torej na sporedu kar nekaj derbijev.

Hokejisti Olimpije prvič trenirali v prenovljenem Tivoliju

Jan: Vsak reprezentant je dobrodošel
Zelo dobro razpoložen je bil tudi Ivo Jan, ki ima na voljo kar 31 igralcev (trije vratarji, 10 branilcev in 18 napadalcev). Številni mladi upi bodo igrali predvsem v državnem prvenstvu,

"Upam, da ne bo kakšnih dodatnih omejitev NIJZ-ja. Priprave smo začeli dva tedna pozneje, fantje imajo vsak konec tedna prost. Kar nekaj slovenskih igralcev brez pogodb še trenira na Jesenicah. Če ne bodo dobili kluba v tujini, bodo zanimivi tudi za nas. Mi imamo ekipo sestavljeno za Alpsko ligo. Vsak reprezentant je dobrodošel. Če ne bo podpisal za nas, bo odšel na Jesenice in s tem bi se ustrelili v koleno," je poudaril nekdanji izjemni napadalec, ki je bil na klopi Olimpije že v sezoni 2013/14.

"Zeleni Ivo" ima raje tek, saj je še stara šola
Prejšnji teden so bili na sporedu le suhi treningi, opravili so tudi testiranja. "Zelo sem bil zadovoljen s testiranji. Niso vsi dobri tekači, a so nato na kolesu toliko boljši. Žal nimamo toliko koles, da bi lahko vsi naenkrat trenirali na kolesih. Navajen sem bolj teka, saj sem še iz stare šole. Zdaj se veliko več trenira kot v mojih časih. Zdaj se veliko več dela individualno," je razmišljal Jan, ki je z Olimpijo osvojil prvi naslov v samostojni Sloveniji. Aprila 1995 so zmaji po zaostanku z 0:2 v zmagah štirikrat zapored premagali Jeseničane.

Hočevar bo trener vratarjev v Celovcu
Andrej Hočevar, ki je skrbel za vratarje v Tivoliju v zadnjih sezonah, bo novi trener vratarjev pri celovškem KAC-u.

"Zelo sem vesel, da je Andrej Hočevar dobil službo v Celovcu. Pozna se vse njegovo dobro delo, opravil je številna izobraževanja. Za vratarje bo zdaj skrbel Aleš Sila, Hočevar bo njegov mentor," je dodal Jan, ki bo v članski ekipi treniral tudi sina Lana Matijo.

Žiga Pance je velika okrepitev za novo sezono. Odlični napadalec je tudi velik ljubitelj nogometa in še danes ne more verjeti, da je Bayern v petek razbil Barcelono kar z 8:2. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pance je velika okrepitev za novo sezono. Odlični napadalec je tudi velik ljubitelj nogometa in še danes ne more verjeti, da je Bayern v petek razbil Barcelono kar z 8:2. Foto: www.alesfevzer.com

Sin Lan Matija ga na ledu uboga bolj kot doma
"Ni mi lahko. Najtežje je trenirati svojega otroka. Na ledu je izjemno poslušen, veliko bolj kot doma."

Spremlja tudi kadrovanje v Alpski ligi: "Zavedam se, da bodo italijanski klubi močni. Mlada ekipa Salzburga igra res hiter hokej. Mi želimo biti najboljša drsalna ekipa v ligi, če bomo seveda igrali v njej."

Vratar Hölsä se je hitro vklopil
Edini tujec je finski vratar Paavo Hölsä. V finski ligi je za Mestis odigral 155 tekem.
"Jure Sotlar mi je razkazal Ljubljano. Ekipa me je hitro sprejela. Ne počutim se kot avtsajder. Prvi teden suhih priprav smo opravili številne teste, saj so želeli trenerji videti, kaj smo počeli poleti," je dejal Hölsä.

"Pet let sem bil v Mestisu in nasitil sem se vsega. Čas je bil za nov izziv. Takoj so mi povedali, da še ni jasno, v kateri ligi bomo igrali. Za nas je ključno, da smo odlično pripravljeni. Druge stvari bodo uredili ljudje v pisarnah. Ne zanima me, ali bomo v Ligi IceHL igrali letos ali pa v prihodnji sezoni."

"Zunaj je res vroče in led še ni najboljši. To je normalno. Igranje v Ligi IceHL je zame velika priložnost. Vem, da je že nekaj igralcev nosilo dres Olimpije. Nisem največji vratar, sem pa zelo hiter," je sklenil 25-letnik, ki v otroških letih ni izgubil volje, potem ko je na prvi tekmi, ko je stal v vratih, prejel kar 12 zadetkov.

SŽ Olimpija, trenutni igralski kader:

Vratarji: Paavo Hölsä, Tilen Spreitzer, Nal Kavčič.

Branilci: Jaka Bernard, Nejc Brus, Mark Čepon, Lan Matija Jan, Miha Logar, Aleksandar Magovac, Luka Ogrinc, David Planko, Andraž Zibelnik, Luka Zorko.

Napadalci: Marin Bohinc, Tadej Čimžar, Jan Flajs, Žan Flajs, Urh Ilič, Anej Kujavec, Žiga Mehle, Aleš Mušič, Janez Orehek, Žiga Pance, Anže Ropret, Mark Sever, Nik Simšič, Jure Sotlar, Blaž Stipanič, Patrik Tišlar, Luka Ulamec, Gregor Žeželj.