Rok Kapel je dvakrat zadel za SŽ Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Kapel je dvakrat zadel za SŽ Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so lovili zadnji vlak za morebitni preboj na mesta, ki vodijo v dodatne tekme za končnico oziroma četrtfinale. Zmaga je bila tudi cilj gostov, ki si želijo redni del končati med najboljšo šesterico in se s tem neposredno uvrstiti v četrtfinale. V postavo se je vrnil Joona Erving, manjkali so Gregor Žeželj, Aljoša Crnovič, Anthony Morrone in Nik Simšič.

Udaren napad Haga-St. Amand-Lebler dosegel vseh pet zadetkov
Zmaji so bili v uvodne pol ure nevarnejši, pristop je bil zelo dober in tudi vodstvo z 2:1 zasluženo. Črna krila so vse stavila na prvi napad, ki je bil razred zase na ledeni ploskvi. Michael Haga, Brian Lebler in Shawn St. Amand so dosegli vseh pet zadetkov za Linz.

Kapel hitro izničil prednost Linza
V izenačenem uvodu je Olimpija že v 4. minuti prejela zadetek zaradi slabo postavljene obrambe, ki ji je v hitri akciji ušel Haga. A le 30 sekund pozneje je izid poravnal Rok Kapel, ki je poslal plošček vratarju Thomasu Hönecklu med nogama v mrežo.

Linz je pobudo prevzel v drugi polovici prve tretjine in oblegal ljubljanska vrata, kjer pa je napadom odločno kljuboval Žan Us. Na ta način so se priložnosti ponudile tudi Olimpiji, najlepši sta imela Joona Erving in Chris Dodero, vendar se izid ni spremenil.

Olimpija zadela ob prednosti dveh igralcev več
V drugi tretjini je Linz v 24. minuti naenkrat ostal brez kar dveh izključenih igralcev. Brodi Stuart je moral na kazensko klop zaradi spotikanja, nato pa je Julian Pusnik prejel kazen zaradi igranja z visoko palico. Dve minuti je Olimpija igrala s petimi proti trem gostom. Kapel je z natančnim strelom zadel še drugič na tekmi. Le minuto zatem je imel v protinapadu priložnost za hat-trick, a ga je v dvoboju ena na ena ustavil gostujoči vratar.

Po zaostanku na sceno stopil prvi napad Linza
Olimpija je zagospodarila na ledu, Haga pa je v 30. minuti z obilico sreče iz polpriložnosti po nerodno odbitem ploščku od enega od ljubljanskih branilcev zadel za 2:2. Tri minute pozneje je bil Linz znova v vodstvu, Haga je v hitri akciji izza vrat podal Shawnu Ouellettu-St-Amantu, ki je z desne strani zadel za 2:3. Nova šolska akcija prvega napada gostov.

Ko je Haga v 44. minuti vnovič izkoristil slabo postavljeno ljubljansko obrambo, je bilo jasno, da je Olimpija na pragu devetega zaporednega poraza. Izkušeni Lebler je nato dosegel še peti zadetek. Končno razmerje v strelih je bilo 34:40.

Kapel: V garderobi se pozna, da so se porazi nabrali
"Dva gola nič ne pomenita, če smo izgubili z 2:5. Pustili smo jim preveč priložnosti, prvi napad Linza je res učinkovit. Znova smo naredili veliko napak v obrambi, Lebler in Haga to znata kaznovati. Treba bo narediti analizo igre v obrambni tretjini. Nimamo tudi sreče, saj se je plošček od glave našega igralca odbil v mrežo za 2:2," je po tekmi razmišljal Kapel, ki je v tej sezono prispeval 13 golov in 15 podaj.

"Vsako tekmo bomo poskušali dobiti, čeprav nimamo več veliko možnosti za preboj v končnico. Treba je graditi pravo igro za naslednjo sezono. Novi trener je prinesel nekaj sprememb. Veliko več delamo s ploščkom na treningih. Tokrat smo prevzeli pobudo na začetku tekme, a to je dolgotrajen proces. Igra z igralcem več nikakor ne steče, tako je že celotno sezono. Tudi v garderobi se že pozna, da so se porazi nabrali," je povedal najboljši posameznik pri zmajih na tej tekmi.

Štiri točke na zadnjih 18 tekmah
2. decembra je Olimpija premagala Pustertal v Tivoliju s 5:2. Zmaji so bili na desetem mestu. Imeli so pet točk več od Pustertala, deset več od Asiaga in kar 17 več od Vorarlberga. Na zadnjih 18 tekmah so Ljubljančani osvojili štiri točke. Edine zmage so se veselili 1. januarja v Asiagu, v Celovcu pa so dva dneva zatem klonili v podaljšku in osvojili točko. Vseh ostalih 16 tekem so izgubili po rednem delu.

"Vsak poraz je pustil posledice. Začeli so se nabirati in samozavest je padla. Tudi preproste stvari ne stečejo. Mislili smo, da bo po zmagi v finalu državnega prvenstva vse lažje, a igra ni stekla. Vsekakor je lepo, da smo osvojili dve domači lovoriki, vendar pa v Ligi IceHL nam vseeno ne gre," je še dodal Kapel.

Deveti zaporedni poraz SŽ-ja Olimpije v Ligi IceHL

Karhula: Linz bogato plača tri napadalce, ki naredijo razliko
Antti Karhula je vodil tretjo tekmo na klopi Olimpije. Finec še čaka na prvo točko, a prišel je v zares neugodnem trenutku in njegovo delo bomo lahko ocenjevali šele naslednjo sezono.

"Začeli smo z veliko energije. Mislim, da smo bili boljši v prvih dveh tretjinah. Po prikazanem bi morali voditi s 3:2, a smo se znašli v zaostanku z 2:3. Nekatere stvari, ki smo jih delali na treningih, so že začele delovati. Vseh pet zadetkov za Linz je dosegel prvi napad, ki je res odličen. To smo vedeli že pred tekmo. Mi nimamo prave samozavesti pred vrati, prvi napad Linza pa izkoristi vsako priložnost. Te tri napadalce je seveda treba bogato plačati, saj naredijo razliko na ledu," je srečanje ocenil 46-letni strokovnjak iz Ouluja.

12 igralcev Olimpije naslednji teden na reprezentančnem turnirju v Bolzanu
V začetku naslednjega tedna se bo članska reprezentanca znova zbrala na Bledu, kjer bo v sklopu prvega dela skupnih februarskih priprav opravila tri treninge na ledu. V drugem delu tedna se bodo risi v Bolzanu udeležili mednarodnega turnirja štirih držav – Italije, Južne Koreje, Madžarske in Slovenije. Selektor Matjaž Kopitar je poklical kar 12 igralcev Olimpije.

"Ena zmaga bi bila zlata vredna, saj bi se znebili vsega bremena. Fantje bi znova začeli uživati v igri. Vsi se zavedamo, kakšen je položaj na lestvici. 12 igralcev bo igralo za reprezentanco naslednji teden in ne bodo na treningih. To bo otežilo moje delo."

Karhula že ima v mislih tuje okrepitve za naslednjo sezono
Karhula je podpisal pogodbo tudi za naslednjo sezono. Čaka ga ogromno dela, saj bo treba prevetriti igralski kader. Z direktorjem Anžetom Ulčarjem bosta morala pošteno zavihati rokave.

"Najprej moramo oceniti vse slovenske igralce, potem bom razmišljal o tujcih za naslednjo sezono. Kar nekaj zelo dobrih poznam, saj sem jih že treniral. Z vodstvom kluba sem se že pogovarjal o načrtih za naslednjo sezono," je pogovor sklenil Karhula.

Novi trener Olimpije Karhula v Tivoliju začel z ničle

Preloženi tekmi

SŽ OLIMPIJA - LINZ
2:5 (1:1, 1:2, 0:2)
675; Kapel 4., 25.; Haga 4., 30., 44., Ouellette-St-Amant 33., Lebler 49.

ASIAGO - GRADEC 5:2

Lestvica:                    * x       
BOLZANO                42 28 4 0 10 92 
SALZBURG               41 27 3 3  8 90 
INNSBRUCK              43 28 0 2 13 86 
BELJAK                 42 23 3 1 15 76 
LINZ                   41 20 3 2 16 68 
DUNAJ                  41 18 2 6 15 64 
-------------------------------------- 
KAC CELOVEC            41 14 8 5 14 63 
FEHERVAR               40 16 2 6 16 58 
ASIAGO                 40 12 5 2 21 48 
GRADEC                 42 11 4 5 22 46 
-------------------------------------- 
PUSTERTAL              41 12 2 4 23 44 
SŽ OLIMPIJA            40  9 2 2 27 33 
VORARLBERG             40  8 3 3 26 33 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih