Florida v Ligi NHL igra od leta 1993, zdaj pa je prvič osvojila Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Florida v Ligi NHL igra od leta 1993, zdaj pa je prvič osvojila Stanleyjev pokal. Foto: Reuters

Gostitelj so povedli v peti minuti. Le nekaj sekund zatem, ko se jim je iztekel "powerplay", je Carter Verhaeghe izza vrta podal Evanu Rodriguesu na levo stran. Ta je streljal, Verhaghe pa se je postavil pred Stuarta Skinnerja in ploščico za svoj 11. zadetek v letošnji končnici preusmeril za njegov hrbet. Dobri dve minuti pozneje se je zatresla domača mreža. Cody Ceci je z izjemno podajo v protinapad poslal Mattiasa Janmarka, ki je matiral sicer s 23 obrambami razpoloženega Sergeja Bobrovskega.

Odločitev je padla v 36. minuti. V gneči pred vrati Floride je poskusil Warren Foegele. Bobrovski je strel zaustavil, na pravem mestu pa je bil Dmitri Kulikov, ki je ploščico odbil pred črto in preprečil zadetek Oilersov. Do njega je potem prišel Verhaghe, ki ga je predal Samu Reinhartu na desno stran. Ta ga je iz svoje obrambne tretjine popeljal v napadalno, potem pa z desnega krila, ko so mu gostje pustili malce prostora, presenetil Skinnerja. Dosegel je svoj deseti gol v končnici, Verhaghe pa je vpisal deseto podajo.

"To niso več sanje, to je zdaj realnost, a kljub temu ne morem verjeti. Ti dve sezoni sta bili res neverjetni, gre za sijajno skupino ljudi. Tukaj smo ustvarili res nekaj posebnega," je po tekmi dejal Matthew Tkachuk, ki se je za razliko od očeta Keitha (1201 tekma, 1065 točk) le dokopal do Stanleyjevega pokala.

Florida prvič dvignila Stanleyjev pokal

"Po treh desetletjih sem lahko pokalu rekel nekaj grdih besed, ker je bil tako zahteven za osvojiti. Že ko sem pred prejšnjo sezono prevzel vodenje ekipe, sem ženi rekel, da je ta skupina igralcev drugačna. Spoštujejo drug drugega, imajo se radi, vse pa se začne pri kapetanu. Imeli smo devet novih igralcev, še dva sta prišla med sezono. To nima nič opraviti s trenerjem in franšizo, ta slačilnica je bila posebna od prvega dne," je dodal trener Floride Paul Maurice.

Panterji so prvič osvojili Stanleyjev pokal, v finalu pa so sicer zaigrali tretjih. V sezoni 1995/96 so na zadnji stopnički klonili pred Coloradom, lani pa so morali premoč priznati Vegasu. V zadnjih petih sezonah je vedno igrala v finalu ekipa s Floride. Poleg Panterjev še Tampa Bay, ki je bil prvak v letih 2020 in 2021. 89,5 centimetra visok in 15,6 kilograma težak pokal je v roke prejel kapetan Floride Aleksander Barkov.

Sicer so Panterji odlično začeli finale in povedli s 3:0, vendar je Edmontonu uspel preobrat in je izsilil sedmo tekmo. Florida je nato vendarle preprečila, da bi Naftarji po 82 letih postali druga ekipa, ki bi v finalu nadomestila takšen zaostanek. Predtem je to uspelo Torontu. Edmonton je osmič igral v finalu in tretjič klonil. Zadnjič je prvak NHL-a postal pred 34 leti.

V slabo uteho je kanadski zasedbi nagrada Conn Smythe, ki jo je prejel kapetan Connor McDavid za najboljšega igralca končnice. Postal je šele šesti hokejist v zgodovini, ki je nagrado prejel, čeprav je igral za poraženo moštvo. Nazadnje je to uspelo vratarju Anaheima Jean-Sebastianu Gigueru v sezoni 2002/03. McDavid je na 25 tekmah končnice letos zbral 42 točk, kar je četrti najboljši izkupiček v zgodovini. Tudi rekord ima Edmonton, saj je Wayne Gretzky ob osvojitvi Stanleyjevega pokala leta 1985 vpisal 47 točk. Tedaj je odigral 18 tekem.

"To je sicer čast ob vseh imenih na tej nagradi, ampak ..." je McDavid dejal o posamični nagradi in se obrnil k razpletu finala: "To je zanič občutek, zanič. Vedeli smo, da bo sedma tekma tesna v boju za pokal. Vedeli smo, da bodo odločale malenkosti tu in tam. Bili smo centimetre oddaljeni od vodstva z 2:1, pa so nam ga zabili takoj v naslednjem napadu. Dobro so nas ustavili."


Sedma tekma:
FLORIDA – Edmonton 4:3
2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Verhaeghe 5., Reinhart 36.; Janmark 7.

Obrambe: Bobrovski 23; Skinner 19.

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrali so na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.