Od hokejistov, ki so se rodili na Slovaškem, so v NHL-u več točk dosegli le Stan Mikita, Peter Štastny in Marian Hossa. Foto: AP
Od hokejistov, ki so se rodili na Slovaškem, so v NHL-u več točk dosegli le Stan Mikita, Peter Štastny in Marian Hossa. Foto: AP

39-letni trikratni udeleženec tekme zvezd v NHL-u je v sporočilu za javnost zapisal, da je bilo igranje od 18. leta starosti v najboljši ligi na svetu privilegij in čast. "Potovanje je bilo nič manj kot spektakularno in neverjetno. Bilo je nekaj padcev, a sem se vedno pobral. Pri tem se moram zahvaliti družini, zastopniku, soigralcem in trenerjem," je na Twitterju zapisal Gaborik.

V zadnjem času je imel ogromno težav s poškodbami, tako da je bila v bistvu njegova zadnja aktivna sezona 201/18. V najmočnejši ligi na svetu je odigral 1035 tekem v 17 sezonah pri Minnesoti Wild, New York Rangers, Columbus Blue Jackets, Los Angeles Kings in Ottawi Senators. Zbral je 407 golov in 408 podaj. Na naboru je bil leta 2000 izbran kot tretji, s čimer je najvišje izbrani Slovak do zdaj.

Eden najboljših slovaških igralcev vseh časov je trikrat dosegel vsaj 40 golov v sezoni, sedemkrat pa vsaj 30 zadetkov. Najboljša sezona je bila 2009/10, ko je v dresu New York Rangers zbral po 42 golov in podaj. S slovaško reprezentanco je nastopil na dveh olimpijskih igrah in šestih svetovnih prvenstvih.