Za evropsko ogrevanje je Nashville v Švici s 4:3 premagal Bern, medtem ko je bil San Jose v Nemčiji s 3:1 boljši od Eisbaren Berlina. Foto: AP
Za evropsko ogrevanje je Nashville v Švici s 4:3 premagal Bern, medtem ko je bil San Jose v Nemčiji s 3:1 boljši od Eisbaren Berlina. Foto: AP

Morski psi iz San Joseja so lani ostali brez končnice, saj so bili šele šesti v Pacifiški skupini, medtem ko so se Plenilci iz Nashvilla v končnico uvrstili kot zadnji na Zahodu, a nato gladko z 0:4 izgubili proti poznejšim prvakom iz Colorada.

Evropska premiera je del projekta Lige NHL, ki se imenuje NHL Global Series, vključuje nekaj prijateljskih tekem pred začetkom, obe tekmi v Pragi pa štejeta že za redni del sezone.

Prvak novembra v Tampereju

V areni O2 bo v petek najprej uradno gostitelj Nashville, v soboto pa San Jose. Gre za prvi uradni tekmi Lige NHL v Evropi po treh letih, saj je po letu 2019 podobne poskuse onemogočila pandemija novega koronavirusa. Drugi del "svetovne serije" bosta tekmi na Finskem, kjer se bosta na začetku novembra v Tampereju merila prvak Colorado in Columbus.

V vodstvu lige so to evropsko serijo pripravili za številne evropske navijače, ki lahko tako svoje zvezdnike (in tudi rojake v dresih severnoameriških ekip) vidijo v živo na domačem terenu. Doslej so v Evropi odigrali 28 takšnih tekem rednega dela lige, pet v Pragi, Tampere bo takšno izkušnjo dobil prvič.

V Pragi bodo pred svojimi rojaki tako zaigrali Čehi Tomaš Hertl in Radim Šimek (Sharks) ter David Rittich (Predators). Pozneje jim bodo sledili Finci Mikko Rantanen in Artturi Lehkonen (Avalanche) ter Patrik Laine in Joonas Korpisalo (Blue Jackets).

Kopitar začenja proti Vegasu

Prvi tekmi rednega dela v ZDA se bosta igrali v noči na torek (11. oktobra), ko bo svojo že 17. sezono v najmočnejši hokejski ligi na svetu začel tudi edini slovenski NHL-ovec Anže Kopitar, njegovo ekipo, Los Angeles, bo na prvi od 82 tekem rednega dela gostil Vegas.


LIGA NHL

TEKMA 7. OKTOBRA

NASHVILLE – SAN JOSE
(v O2 Areni v Pragi)

TEKMA 8. OKTOBRA:

SAN JOSE – NASHVILLE
(v O2 Areni v Pragi)