Marcel Rodman je bil tri mesece nezadovoljen z igro svojih izbrancev. V ključnem delu sezone je sestavil popoln mozaik. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman je bil tri mesece nezadovoljen z igro svojih izbrancev. V ključnem delu sezone je sestavil popoln mozaik. Foto: www.alesfevzer.com

Po porazu proti Olimpiji s 3:5 sredi februarja je bil Rodman potrt, imel je veliko skrbi, njegovi izbranci pa so bili daleč od prave forme. V pogovoru v Podmežakli nam je večkrat pojasnil, da so psihično prešibki, zdržijo 40 minut, ne pa 60. Zavedal se je, da so izgubili šest bitk z Ljubljančani v letošnji sezoni, ne pa še vojne. Položaj se je v zadnjem mesecu močno zasukal.

Železarji so nanizali deset zmag zapored. V kvalifikacijah za četrtfinale so popolnoma nadigrali Vipiteno (3:0 in 3:0). V nedeljo je bil obisk v Podmežakli odličen. 2.110 gledalcev je pripravilo pravo vzdušje, ki se je lahko primerjalo z derbiji proti Olimpiji. Asiago, ki je branil naslov, je na trenutke deloval kot konjska vprega na ledu. Jeseničani so unovčili vse tri prednosti igralca več in se veselili zmage s 6:0.

Matt Climie je na šestih tekmah končnice prejel le štiri gole. Foto: www.alesfevzer.com
Matt Climie je na šestih tekmah končnice prejel le štiri gole. Foto: www.alesfevzer.com

Climie zaklenil vrata
Po poškodbi Clarka Saundersa je v vrata vstopil Matt Climie, ki je po nekaj začetnih težavah ujel pravo formo. Vsi podrobni spremljevalci so poudarjali, da čuvaj mreže, ki ima več kot 90-odstotno uspešnost obramb v nemški Ligi DEL, ne more biti slab. V 258 minutah četrtfinalne serije je prejel le štiri zadetke. V podaljšku druge tekme je sijajno posredoval pri dveh izjemnih priložnostih gostov.

Paradis mojster igre z igralcem več
Philippe Paradis je z agresivnim pristopom postal kralj ograde. Ima sijajen pregled nad igro in je mojster igre z igralcem več. Prav nič se ni poznalo, da sta manjkala najboljši strelec železarjev Tadej Čimžar in Luka Kalan. Nejc Stojan je že končal sezono.

Ni si mislil, da bo 4:0 v zmagah
"Verjel sem, da bomo dobili to serijo. Nisem si mislil, da bo izid 4:0 v zmagah. Prav tako nisem pričakoval, da bomo dobili zadnjo tekmo kar s 6:0. Odnos je bil pravi. Moštveni duh nam je manjkal, zdaj pa smo ga tako nadgradili, da se nam tudi pomanjkanje ključnih igralcev ne pozna. Igramo na zelo visokem nivoju," je bil navdušen Rodman, ki je v bogati karieri igral na zelo visoki ravni in doživel številne vzpone in padce.

Od prihoda v Podmežaklo na začetku decembra je imel velika pričakovanja od svojih izbrancev, ki pa jim jih v rednem delu Alpske lige ni uspelo upravičiti. Njegovo nezadovoljstvo je bilo vidno. Po tekmah je večkrat podrobno analiziral dogodke in upal na boljšo prihodnost. Zavedal se je, da sezona odloča marca in aprila.

V ključnih trenutkih vse obrnili sebi v korist
"Počitek nam je prišel zelo prav, saj se je nabralo veliko manjših poškodb. Ko smo igrali štiri tekme, nismo imeli normalnega treninga. Zdaj moramo nadgraditi vse, kar smo že dosegli. Misliti moramo pozitivno, saj smo videli, kaj prinaša moštveni duh. Asiago smo premagali štirikrat, pa smo bili v številnih segmentih igre zelo izenačeni. V ključnih trenutkih smo bili bolj zbrani. Vedno smo imeli pravi odgovor, vse smo obrnili sebi v prid," je poudaril trener železarjev, ki je bil na začetku sezone pomočnik trenerja v Medveščaku, ki pa je predčasno izstopil iz Lige Ebel zaradi velikih finančnih težav.

Pustertal je suvereno osvojil prvo mesto v rednem delu, zbral je kar 36 točk več od slovenskih prvakov, v četrtfinalu pa je pometel s Cortino. Igrali bodo na tri zmage.

Prepričan o zmagi nad Pustertalom
Volkovi iz Brunica so 30. oktobra odpravili železarje s 6:2, 14. februarja pa so bili boljši s 4:1 še v Podmežakli. To tekmo je že vodil Rodman, razmerje v strelih na vrata je bilo 43:27 v korist Jeseničanov. Blestel je vratar Colin Furlong, pri železarjih pa je branil mladi Žiga Kogovšek.

"Pripravljeni bomo na Pustertal, ki je bil daleč najboljši v rednem delu. Vodili so vso sezono. Spoštujemo jih, a ničesar jim ne bomo poklonili. Videl sem jih le na eni tekmi v Podmežakli, ko smo imeli v zadnji tretjini kar 21 priložnosti za zadetek, oni pa eno, na koncu pa smo izgubili. Takrat nismo imeli take podpore s tribun, nismo imeli nobene samozavesti. Zdaj smo precej močnejši in verjamem v naš uspeh. Prepričan sem, da bomo uspešni v tej seriji," je končal Rodman.