Jeseničani so bili 26. oktobra le 21 sekund oddaljeni od zmage v Tivoliju. Luka Zorko je izenačil na 3:3, ko je Olimpija že igrala brez vratarja Žana Usa in nato dobila še loterijo kazenskih strelov. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani so bili 26. oktobra le 21 sekund oddaljeni od zmage v Tivoliju. Luka Zorko je izenačil na 3:3, ko je Olimpija že igrala brez vratarja Žana Usa in nato dobila še loterijo kazenskih strelov. Foto: www.alesfevzer.com

Sistem tekmovanja v Alpski ligi šestim moštvom z vrha lestvice omogoča nekoliko bolj sproščen drugi del, saj imajo vsa končnico že zagotovljeno, v desetih tekmah bodo odločala o izhodiščih pred četrtfinalom. Najboljša tri moštva bodo imela pravico izbire tekmeca.

Polom proti Olimpiji jim ni spodrezal kril
Mitja Šivic je imel na začetku sezone velike težave. Ekipa se je zaradi prenove igralskega kadra po lanski sezoni dolgo lovila. Še decembra ni kazalo, da bo prišla v to skupino, saj je bila v spodnjem delu lestvice. 20. decembra so železarji doživeli najnižjo točko v sezoni, ko so izgubili proti Olimpiji z 0:7. Delovali so kot razbita vojska, bili so za dva ali celo tri razrede slabši od zmajev. Polom jim ni spodrezal kril, saj so se nato prebudili in nanizali kar deset zaporednih zmag. V zadnjem krogu so se z zmago nad Bregenzerwaldom s 7:0 pred 1.500 gledalci prebili na tako želeno šesto mesto.

Šivic ni delal panike
"Ne vidim velike razlike, morda je derbi medijsko bolj podprt, a mi smo osredotočeni na to, kar delamo. Ni pomembno, ali je derbi prva, druga ali tretja tekma. Dobili smo 12 od zadnjih 13 tekem. Imamo 'momentum', vedno je lažje priti v garderobo dobre volje. Tudi reprezentančni premor smo dobro izkoristili, pričakujem, da bomo v takšni formi tudi v drugem delu," je razmišljal strateg železarjev.

"Vsaka ekipa bi imela težave, še večje, kot smo jih imeli mi. Poudarjal sem, da je treba le delati, fantje so zelo motivirani, potrebujejo pa čas, da se navadijo na nove vloge, da ne bo preobremenjujoče. Nismo delali panike. Stvari so se začele sestavljati, nov vratar je tudi prinesel neko razliko. Zdaj smo bili za to nagrajeni," je pojasnil Šivic.

Jeseničani optimistični pred četrtkovim derbijem v Tivoliju

Na derbiju so pomembne hladne glave in vroče noge
Pred derbijem je optimist: "Upam samo, da tega motiva ne bo preveč, da bomo obdržali hladne glave in vroče noge, ker se je že dogajalo, da je bilo preveč želje. Ta derbi je nekaj posebnega, vsi se tega zavedamo, mediji in navijači mu dajejo velik poudarek. Kot trener gledam dan za dnem, stvari so jasne. Moja filozofija je takšna, da porazov ni, iz vsakega se lahko kaj naučiš. Imamo deset zmag, gremo po enajsto," je še dodal Šivic, ki je dodal, da je ključna vloga Antoina Bonvalota. Na zadnjih 15 tekmah je najboljši vratar Alpske lige. Večkrat je tudi zaklenil vrata. Francoz se je izkazal za veliko okrepitev, saj Urban Avsenik in Žiga Kogovšek vsega bremena nista bila sposobna nositi.

Tavželj: Morali smo se dotakniti dna
Jeseničani so zadnjič izgubili 28. decembra proti Pustertalu. "Očitno je ta ekipa potrebovala določen čas. Morali smo se dotakniti dna. Sami sebi smo priznali, da se pač tega od nas ne pričakuje," je poudaril kapetan Andrej Tavželj.

Drugi del, 1. krog, četrtek ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE

Ob 20.00:
RITTEN - ASIAGO
PUSTERTAL - CORTINA

Lestvica:                   *  x      
SŽ OLIMPIJA           -  -  -  -  -  4
RITTEN SPORT          -  -  -  -  -  3
PUSTERTAL             -  -  -  -  -  2
CORTINA               -  -  -  -  -  1
ASIAGO                -  -  -  -  -  0
SIJ ACRONI JESENICE   -  -  -  -  -  0
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih   
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih   
V sredo: Gregor Polončič