Hokejisti Kanade bodo tretjič zapored poskušali osvojiti naslov. Foto: epa
Hokejisti Kanade bodo tretjič zapored poskušali osvojiti naslov. Foto: epa
Richard Di Pietro
Richard Di Pietro je dobil priložnost v vratih ZDA na prijateljski tekmi proti Kanadi. Foto: epa
Slovenci so lahko zadovoljni s pripravljalnim delom. Foto: www.hokej.si

Kanada je prva objavila seznam igralcev za svetovno prvenstvo. Podatek, ki priča, da nameravajo 23-kratni svetovni prvaki ponoviti uspeh z lanskega SP-ja. Selektor Wayne Gretzky v Avstriji ne bo eksperimentiral, saj je vpoklical večino igralcev, ki so nastopali lani v Pragi. Med njimi je tudi Daney Heatley, MVP in najboljši strelec lanskega SP-ja.

Gretzky bo lahko računal tudi na ostale najboljše igralce Kanade v Pragi. V Avstriji bomo tako ponovno videli Roberta Luonga, Ryana Smytha, Brendena Morrowa, Scotta Niedermayerja, Erica Brewerja … Presenetljivo pa na seznamu igralcev ni nekaterih zvezdnikov NHL-a, kot so Paul Kariya, Alex Tanguay, Jose Theodore, Keith Primeau in Vincent Lecavalier.

Poznavalci trdijo, da je letošnje moštvo po imenih še močnejše od lanskega, zato Kanado upravičeno štejemo za prvega favorita prvenstva.

ZDA
Tako kot Kanada bodo tudi ZDA nastopile z že preverjenimi igralci. Kar 12 igralcev je takšnih, ki so igrali že na olimpijskih igrah v Naganu leta 1998, 13 pa jih je nastopilo na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju.

Povsem nova pa je zasedba ZDA na mestu vratarja. V vratih bodo Ty Conklin, Rick Di Pietro in Robert Esche. Selektor Larry Pleau je doma presenetljivo pustil Johna LeClaira (Philadelphia Flyers) in Scotta Gomeza (New Jeresey Devils).

Latvija
Latvijcem bo prvenstvo bržkone služilo za uigravanje za naslednje prvenstvo, ki ga bo gostilo glavno mesto Latvije Riga. Latvija bo neposredni tekmec Slovenije za tretje mesto v skupini.

Prednost je na strani hokejistov iz baltske države, ki imajo več izkuženj z velikih tekmovanj. Latvijci so v elitni diviziji zadnjih osem let. Na zadnji pripravljalni tekmi je Latvija doma izgubila proti Kanadi s 3:1. Največji uspeh izbrane vrste Latvije je peto mesto iz St. Petersburga leta 2000.

Slovenija
Slovenija bo v težki skupini iskala priložnosti proti Latviji, proti izkušenim reprezentancam ZDA in Kanade pa risi nimajo veliko možnosti. Slovenci bodo v Avstriji lahko nastopili neobremenjeno, vprašanje je le, kako bodo na igralce vplivale finančne zdrahe v preteklih tednih in neigranje nekaterih poškodovanih igralcev.

Slovenija je na pripravljalnih tekmah proti Avstriji pokazala, da se lahko kosa z vsako reprezentanco. Upamo, da bo tako tudi na prvenstvu.

Spored skupine B