Finski strokovnjak Kari Savolainen bo na Jesenicah videl pravo moč slovenske reprezentance. Foto: hokej.si
Finski strokovnjak Kari Savolainen bo na Jesenicah videl pravo moč slovenske reprezentance. Foto: hokej.si
Dmitrij Afanasenko (levo) in Thomas Rhodin
Rusi so v pripravljalnih tekmah dvakrat premagali Švedsko. Foto: epa

Za rise bo srečanje v Podmežakli prava priprava na prvi tekmi v Avstriji, kjer se bodo Slovenci pomerili z ZDA in Kanado. Na Gorenjskem se bodo na nasprotni strani predstavila velika imena svetovnega hokeja, ki letos ciljajo na prvi ruski naslov svetovnega prvaka po letu 1993. Selektor "zbornaje komande" je znanec slovenskih ledenih ploskev Vladimir Krikunov.



Jeseniški led bo gostil mojstre, kakršnih v Sloveniji še ni bilo. Aleksej Jašin, Ilija Kovalčuk, Viktor Kozlov in Aleksander Ovečkin so zvezdniki Lige NHL, v moštvu pa je še nekaj velikanov, ki igrajo v najmočnejši ligi na svetu. Po odpovedi letošnje sezone NHL-a so se vsi vrnili v Rusijo, kjer so imeli po mnenju mnogih najkakovostnejše tekmovanje na svetu.

"Za nas je to bolj privajanje na ritem pravih tekem. To bo velik šov, oboji pa bomo pazili, da ne bo kakšnih poškodb," pred obračunom z Rusi meni pomočnik selektorja Karija Savolainena Matjaž Kopitar.

Poškodovan Robert Ciglenečki
Na zadnjem ponedeljkovem treningu se je poškodoval kapetan slovenske reprezentance Robert Ciglenečki. "Upam, da bo injekcija prijela. S kolenom imam težave pri polni obremenitvi, vendar še ne vemo, če je kaj resnega. Tekma z Rusijo bo zanesljivo dobra, tekmeci so vrhunski, mi pa bomo poskušali odigrati kar najbolje," pravi "Cigla".

Prenos tekme Slovenija - Rusija si lahko ogledate na TV Slovenija 2. Po tekmi z Rusijo bo tudi dokončno znan seznam slovenske reprezentance za Avstrijo, kjer bodo Slovenci prvo srečanje odigrali v nedeljo ob 16.15 proti ZDA.