Slovenski hokejisti so takole pozdravili odločilni zadetek Eda Terglava. Foto: epa
Slovenski hokejisti so takole pozdravili odločilni zadetek Eda Terglava. Foto: epa
Kasper Degn in Gaber Glavič
Kasper Degn je takole matiral Gabra Glaviča v 12. minuti srečanja. Foto: epa
Anže Kopitar
Anže Kopitar je bil zelo aktiven v zadnji tretjini, ko je zadel drugi gol za Slovenijo. Foto: epa
Slovenski navijači
Slovenski navijači so z navdušenjem spremljali preobrat svojih ljubljencev. Foto: epa

Danci so začeli silovito, saj so s prvimi sedmimi streli kar trikrat premagali Gabra Glaviča. V sredini uvodne tretjine so rdeči dosegli 2. in 3. zadetek po hudih napakah naše obrambe v vsega 22 sekundah.

Ob koncu druge tretjine je preobrat napovedal Ivo Jan, ki je zadel 60. v reprezentančnem dresu. Najmlajši ris Anže Kopitar je v 44. minuti znižal na 2:3 po strelu Jana. 23 sekund kasneje je po sijajni akciji izenačil Peter Rožič. Odločilni gol je v 54. minuti z igralcem manj po podaji Dejana Kontreca dosegel Edo Terglav.

Polom v uvodni tretjini
Risi so prvo tretjino odigrali katastrofalno, saj so jih Danci nadigrali v vseh pogledih hokejske igre. Prvi zadetek so hokejisti iz dežele pravljic dosegli z igralcem več. Po izključitvi Roberta Ciglenečkega je bil uspešen Jesper Daamgard.

Hokejisti v rdečih dresih so nadaljevali silovito in v 12. minuti je po samostojnem prodoru na semaforju pisalo 0:2. Zadel je hitri Kasper Degn. Gaber Glavič je moral znova pobrati plošček iz svojih vrat le minuto kasneje, ko je bil uspešen Frans Nielsen. Slovenci si niso ustvarili pravih priložnosti. Razmerje strelov: 4-11.

Slovenci so vzpostavili ravnotežje
Druga tretjina je nekoliko spremenila razmerja moči na ledeni ploskvi. Slovenci so v uvodnih minutah prevzeli pobudo, a je njihove poizkuse zlahka zaustavljal vratar Peter Hirsch.

Osrednji del je minil v znamenju številnih izključitev, saj so na klop za izključene sedli Ivo Jan, Tomaž Razingar in Mitja Robar. To je omogočilo Dancem, da so znova začeli igrati enakovredno.

Le dobri dve minuti pred koncem druge tretjine pa kanček upanja za rise. Po lepi akciji Marcela Rodmana in Dejana Varla je z lepim strelom drugi slovenski gol na SP-ju v Avstriji dosegel Ivo Jan.

Neverjeten preobrat je plod izvrstne igre v napadu
V zadnji tretjini pa je sledila neverjetna predstava Slovencev, ki so poleg treh zadetkov zapravili še kup lepih priložnosti. Izstopala sta predvsem Dejan Kontrec in Tomaž Razingar. Ob koncu so sicer zapretili tudi Danci, a je Gaber Glavič zaprl vse poti do slovenskih vrat.

Zaradi poškodb slovenski selektor Kari Savolainen ni mogel računati na vratarja Roberta Kristana in branilca Miho Rebolja, ki sta že končala prvenstvo. Namesto njiju bosta na preostalih dveh tekmah v moštvu Boris Pretnar in Blaž Klinar.

V preostali tekmi v skupini za obstanek sta se Nemčija in Avstrija razšli brez zmagovalca. Bilo je 2:2. Naslednji nasprotnik Slovenije bo Nemčija. Tekma bo v ponedeljek ob 12.15.

Izjave po tekmi:
Kari Savolainen, selektor Slovenije: "Po prvi tretjini smo bili popolnoma brez moči. Danci so igrali organizirano, mi pa smo storili nekaj popolnoma nepotrebnih prekrškov."

Luka Žagar, igralec Slovenije:" V slačilnici smo si po prvi tretjini rekli, da ne moremo več kaj izgubiti. Ko smo prvič zadeli, smo videli, da so se Danci nekoliko prestrašili. Igrali so izvrstno, a tudi nam se je odprlo in smo se prebudili."

Morten Green, igralec Danske: "V zadnji tretjini smo enostavno nehali igrati. Naredili smo nekaj ključnih napak, kar nas je stalo zmage. Jutri se bomo morali pobrati in pozabiti na slabo zadnjo tretjino. Še imamo možnosti, Avstrije se ne bojimo."

Skupina za obstanek:
SLOVENIJA
- DANSKA
4:3 (0:3, 1:0, 3:0)
Jan 38., Kopitar 44., Rožič 45., Terglav 52.; Damgaard 6., Degn 12., Nielsen 13.

AVSTRIJA - NEMČIJA
2:2 (0:2, 1:0, 1:0)
A. Lakos 23., 52.; Kathan 3., Barta 17.

Lestvica:                              
SLOVENIJA        1  1 0 0  4:3  2 točki
AVSTRIJA         1  0 1 0  2:2  1      
NEMČIJA          1  0 1 0  2:2  1      
DANSKA           1  0 0 1  3:4  0