Slovenski hokejisti se po letu premora spet vračajo med elito. Leta 2003 so se na Finskem takole merili z gostitelji. Foto: epa
Slovenski hokejisti se po letu premora spet vračajo med elito. Leta 2003 so se na Finskem takole merili z gostitelji. Foto: epa
Mike Modano
Mike Modano v dresu Dallasa, za katerega igra že 15 sezon. Foto: epa

Tekma bo na sporedu v nedeljo ob 16.15 v Innsbrucku. Risi so v soboto v pomožni dvorani opravili trening. V slovenskih vrstah ni večjih težav, saj le kapetan Robert Ciglenečki zaradi bolečin v desnem kolenu ni treniral pod polno obremenitvijo.

"Formo je težko oceniti, saj so bile doslej le prijateljske tekme. Trenirali smo po načrtih, tekmece poznamo, upam, da bomo pokazali takšno igro kot proti Rusiji," je pred začetkom tekmovanja prepričan napadalec Dejan Kontrec.

Selektor Kari Savoilainen je določil dva igralca, ki lahko po pravilih IIHF-a zaigrata šele v drugem delu, to sta Boris Pretnar in Blaž Klinar.

Kdo so Američani?
Američani so pred dvema letoma na uvodni tekmi izgubili proti Danski kar s 5:2 in so morali celo v skupino za obstanek. Lani so v Pragi z bronom osvojili odličje po osmih letih. Zaradi stavke v Ligi NHL pa tokrat ZDA sodijo v ožji spisek kandidatov za eno od odličij.

V reprezentanci ZDA ima največ izkušenj 34-letni Mike Modano, ki je v 15-letni karieri (vse sezone je igral za Dallas) v NHL-u na 1.101 tekmi dosegel 1.106 točk. V moštvu so še Matt Cullen, Doug Weight, Jeff Halpern, Mike Knuble ...

Prvi slovenski nasprotniki so v pripravljalnih tekmah prikazali dobro formo, saj so med drugim premagali tudi prve favorite prvenstva Kanadčane s 5:4.

Nedeljske tekme

Skupina B, ob 16.15:
ZDA - SLOVENIJA

Skupina C, ob 20.15:
UKRAJINA - ŠVEDSKA

Skupina D, ob 16.15:
ŠVICA - ČEŠKA

Ob 20.15:
NEMČIJA - KAZAHSTAN