Švedski napad bo vodil NHL-zvezdnik Mats Sundin. Foto: epa
Švedski napad bo vodil NHL-zvezdnik Mats Sundin. Foto: epa
Švedska in Finska
Švedi in Finci bodo že v prvem delu odgovorili na vprašanje, kdo je najboljši na severu Evrope. Foto: epa

Švedi so bili nazadnje prvaki leta 1998. Selektor Hardy Nilsson bo poskušal loviti nov naslov z izkušenimi igralci. Na turnirju bo računal predvsem na generacijo z Olimpijskih iger leta 2002. V reprezentanci je 14 igralcev, ki so tega leta nastopili v Salt Lake Cityju.

Za izbrano vrsto bosta ponovno nastopila dvojčka Sedin (Daniel in Henrik). Med 26 vpoklicanimi igralci jih 24 služi kruh v Ligi NHL, dva pa v švedski prvi ligi.

Finska
Navijači Finske se najbolj veselijo novice, da bodo prvič po osmih letih skupaj igrali zvezdniki Saku Koivu, Ville Peltonen in Jere Lehtonen. Trojica je bila najbolj zaslužna za naslov leta 1985 v Stockholmu.

Tako kot reprezentanco zahodnih sosedov Švedov tudi reprezentanco Finske sestavljajo večinoma igralci iz Lige NHL. Novi so vsi trije vratarji. Karija Lehtonena, Miko Kiprusoffa in Veso Toskalo bodo zamenjali Fredrik Norrena, Jussi Markkanen in Mika Noronnen.

Danska
Za napredovanje in obenem prestiž v "skandinavski skupini" se bo merila tudi Danska, ki je v zadnjih letih naredila velik korak. Danci bodo v elitni diviziji tretjič zapored. Leta 2003 so bili 11., leta 2004 pa 12. Danska reprezentanca nima zvenečih imen. Njihov največji adut je borbena igra.

Ukrajina
Ukrajina bo tokrat že sedmo leto v elitni druščini. V najmočnejšo divizijo se je uvrstila leta 1999. Od takrat so bili trikrat 14., po enkrat pa 12., 10. in 9. Ukrajinska izbrana vrsta goji ruski stil igre, saj večina igralcev nastopa v ruskih hokejskih ligah.

Spored skupine C