Slovaki bodo imeli v Avstriji veliko podporo s tribun. Foto: epa
Slovaki bodo imeli v Avstriji veliko podporo s tribun. Foto: epa
Hokejisti Rusije se veselijo zadetka proti Češki. Foto: epa

Slovaška v Avstrijo prihaja z jasnim ciljem – po letu 2002 ponovno osvojiti naslov svetovnega prvaka. V prid ji je bližina Avstrije, saj bo imela Slovaška izbrana vrsta veliko podporo s tribun. Še večje zagotovilo za boj za sam naslov pa je zvezdniška zasedba, s katero se bodo predstavili.

Manjkal bo sicer zvezdnik Ottawe Peter Bondra, bodo pa tu Zigmund Palffy, Jozef Stumpel (oba LA Kings), Miroslav Satan (Buffalo Sabres), Marjan Gaborik (Minnesota Wild), Marjan Hossa ...

Selektor Igor Nemeček verjame, da slovaški hokejisti lahko osvojijo turnir. Čeprav je moštvo sestavljeno iz številnih zvezdnikov, selektor poudarja, da je največje orožje Slovakov moštveni duh, saj je igranje za reprezentanco za slovaške hokejiste posebna čast.

Rusija
Rusija je v zadnjih letih igrala po sistemu toplo – hladno. »Zbornaja« je že nekajkrat nadigrala najmočnejše države na svetu, je pa tudi izgubila proti na papirju veliko slabšim reprezentancam. Ruski hokejisti čakajo na nov naslov od leta 1993, ko so bili prvaki edinkrat po razpadu Sovjetske zveze.

Lani je Rusija tekmovanje končaka na skromnem 10. mestu, kar je bila druga najslabša uvrstitev v zgodovini. Motiva v Avstriji jim tako ne bo manjkalo. Po igralski zasedbi (Aleksej Jašin, Darius Kasparaitis, Aleksej Kovaljev, Ilija Kovalčuk ...) sodeč, Rusija sodi v sam vrh. Največji nasledniki nekdanje svetovne velesile so v zadnjih desetih letih osvojili le srebro leta 2002.

Avstrija
Gostitelji prvenstva so lani pokazali, da lahko mešajo štrene tudi najboljšim. Z zmago proti Franciji (6:0) in remijema proti Kanadi (2:2) in Švici (4:4) v rednem delu so si pridobili spoštovanje najboljših reprezentanc. Letos selektorja Herberta Pöcka čaka težko delo, saj je na listi poškodovanih kar nekaj avstrijskih hokejistov, med njimi tudi NHL-igralci Reinhard Divis, Christoph Brandner, Thomas Vanek in Thomas Pöck.

Nič kaj spodbuden je bil pripravljalni del severnih sosedov. Na dveh prijateljskih tekmah s Slovenijo so dvakrat remizirali, povsem pa so odpovedali na tekmi proti Češki (0:7). Avstrija nastopa v elitni diviziji šest let zapored.

Belorusija
Lani so se Belorusi sprehodili skozi divizijo A. Pod taktirko novega selektorja Glena Hanlona in okrepljeni z igralci kova, kot sta Konstantin Kolcov (Pittsburgh Penguins) in Ruslan Salej (Anaheim Mighty Ducks), Belorusija gotovo ni brez možnosti v skupini A.

Ljubiteljem hokeja so Belorusi najbolj ostali v spominu na olimpijskih igrah leta 2002. V četrtfinalnem dvoboju proti Švedski je Belorusija zmagala s 4:3, kasneje pa končala na četrtem mestu.

Spored skupine A