Slovenska obramba bo na srečanju z ZDA na novi težki preizkušnji. Foto: EPA
Slovenska obramba bo na srečanju z ZDA na novi težki preizkušnji. Foto: EPA
Anže Kopitar
Anže Kopitar je dokazal, zakaj igra v Ligi NHL. Foto: RTV SLO/T. G.
Mats Waltin
Mats Waltin v skladu s švedskim pristopom k hokeju prisega na obrambo kot temelj hokejske igre. Foto: RTV SLO
Vzpodbuden začetek risov
Zadetki s tekme Kanada - Slovenija

Prvi zvezdnik slovenske hokejske reprezentance Anže Kopitar je opozoril, da si ne bi smeli privoščiti tolikšnega števila izključitev, najboljši ris srečanja Robert Kristan (60 obramb!) pa priznava, da je bila tekma s svetovnimi prvaki izredno koristna šola. Kanadčani so zadovoljni nad prikazanim, čeprav so si želeli še kakšnega zadetka več.





Mats Waltin, selektor Slovenije: "Najbolj sem zadovoljen z Anžetom. Bil je zelo močan, to je pokazal v igri 1-1. Toda tudi ostali so se trudili, bili smo stisnjeni v svojo tretjino. Težko je, ko imaš plošček v napadu le nekaj minut na vsej tekmi. Vesel sem, da so fantje delali vseh 60 minut. Zares so morali garati in pristop je bil na visoki ravni, Kanada pa je zares odlična. Imajo izkušene igralce na vseh pozicijah in vselej smo jih morali loviti. Pohvaliti moram Kristana, zares se je izkazal. Podatek o ubranjenih strelih pove vse."


Ken Hitchcock, selektor Kanade: "Dobro smo igrali. Stopnjevali smo igro, še posebej v drugi tretjini. Za nas je bil to dober začetek, saj so od nas vsi pričakovali takšen start. Uresničili smo tisto, kar smo uigravali na zadnjih treningih in s tem sem zadovoljen."


Marcel Rodman, kapetan Slovenije: "Obramba je bila do neke mere dobra, čisto v redu pa ni bilo. Če ne bi Kristan ujel še česa nemogočega in če jim ne bi razveljavili dveh golov ... Na koncu smo lahko zadovoljni, zelo se je poznala velikost igrišča. Ko oni igrajo brez ploščka, se bolje postavljajo, zato smo jih tudi vseskozi lovili. Reakcijski čas je drugačen in na to se je treba navaditi. Ampak na trenutke se je videlo, da se da igrati, da znamo. Na tej tekmi smo vseeno dobro "prišli skozi", proti Ameriki se bo spet treba bojevati in se navaditi na to igrišče ter začeti tudi uporabljati prednosti, da bomo lahko to proti Latviji izkoristili."


Robert Kristan, vratar Slovenije: "Nismo imeli prevelikega pritiska pred tekmo. Zavedali smo se, da igramo proti Kanadi v Kanadi. Dali smo od sebe vse, česar smo ta trenutek sposobni. Moram čestitati fantom za dobro delo, trudili smo se po najboljših močeh. Nismo se ustrašili Kanadčanov, zadovoljen sem z rezultatom. Če ocenjujem svojih pet golov, ki sem jih dobil: to je bila tudi zame šola, takšnega hokeja, kot je bil danes, ne igramo vsak dan in mogoče se bom naučil, da bom to oddelal bolj rutinersko. A sem zadovoljen."


Anže Kopitar, strelec gola za Slovenijo: "Kanada je sestavila izredno ekipo in z našo tekmo smo lahko zadovoljni. Mogoče smo naredili malo preveč prekrškov, in to bomo skušali na naslednjih tekmah zmanjšati. Prvi mož pa je bil Robi, branil je fenomenalno in pohvale gredo lahko samo njemu. Super je, če veš, da imaš zadaj vratarja, ki bo ujel kakšen plošček. Na naslednjih tekmah mu bo treba bolj pomagati, kajti 65 strelov je kar lepa številka in mislim, da je zdajle precej utrujen. Jaz sem se počutil dobro, na začetku je bilo morda malo čudno igrati proti fantom, ki jih poznam iz NHL-a. Proti Kanadi pač ne igraš vsak dan in mislim, da si bomo to tekmo zapomnili za vse življenje."


Ryan Getzalf, hokejist Kanade: "Bilo je dobro, odlično smo se imeli. Imeli smo priložnost, da bi dali še nekaj golov, a je Slovenija igrala dobro. Drsali so kot nori, pa še dobrega vratarja so imeli. Odlično je posredoval in iz 65 strelov bi morali doseči še kakšen gol."


Danny Heatley, hokejist Kanade: "Odločilno je bilo, da smo jim odvzeli plošček v njihovi tretjini. Ampak Slovenci so imeli danes odličnega vratarja, ki jih je reševal. Nam gre vse bolje vsakič, ko smo skupaj na ledu, in prepričan sem, da bomo proti Latviji še boljši."


T. G.

Vzpodbuden začetek risov
Zadetki s tekme Kanada - Slovenija