11. aprila sta Damjan Mihevc in Marcel Rodman sklenila, da bo vsak reprezentant prejel tisoč evrov za udeležbo na SP-ju in še tisoč evrov kot nagrado za obstanek v elitni diviziji, pri dnevnicah pa sta si zapomnila vsak svojo številko. Foto: RTV SLO
11. aprila sta Damjan Mihevc in Marcel Rodman sklenila, da bo vsak reprezentant prejel tisoč evrov za udeležbo na SP-ju in še tisoč evrov kot nagrado za obstanek v elitni diviziji, pri dnevnicah pa sta si zapomnila vsak svojo številko. Foto: RTV SLO
Tomaž Razingar, Anže Kopitar
Prepad med vodstvom zveze in igralci je vsako leto globlji in širši. Bo slovenski reprezentančni hokej ob 100-letnici IIHF-a doživel dokončni kolaps? Foto: EPA
Sp Divizije I, skupina B
Pred enim letom so navijači v Hali Tivoli uživali v hokejskem spektaklu na ledu, zdaj pa sledijo limonadi o obljubah, dogovorih in denarju. Foto: RTV SLO

Pred 12 dnevi sta se predsednik HZS-ja Damjan Mihevc in kapetan reprezentance Marcel Rodman dogovorila o višini dnevnic in nagrad za SP v Kanadi, ki ga bodo 2. maja odprli ravno risi s tekmo proti gostiteljem. Očitno pa si različno razlagajo sporazum - jabolko spora so tokrat dnevnice. Dnevnice za celotno reprezentančno obdobje bi morale biti izplačane do odhoda v Halifax, zdaj pa se pet pred dvanajsto znova pogajajo o višini in načinu izplačila.

Trenutno čistijo glave
"Brez komentarja," je bil za MMC kratek Marcel Rodman o trenutnem stanju pogovorov in dodal: "Se še pogajamo. Trenutno čistimo glave ..." Bo reprezentanca danes sploh odpotovala na Slovaško? "Se še nismo odločili." Ob 14.00 je bil predviden odhod varovancev Matsa Waltina v Skalico, kjer bi se morali v četrtek na drugi pripravljalni tekmi pomeriti s Slovaki. Za zdaj je znano, da pogovori med kapetanom in predsednikom še tečejo, pod trenutnimi pogoji pa reprezentantje ne nameravajo odpotovati v Halifax.

Denar na roke?
HZS ponuja 500 evrov, igralci zahtevajo 1.140 evrov (15 evrov na dan za priprave v Sloveniji, 55 evrov na dan za Kanado); zveza ima pripravljene podjemne pogodbe, hokejisti želijo denar na roke. Dogovorjeno je bilo, da se bodo držali zakonske uredbe o višini in povračilu stroškov za službena potovanja v tujino. Ker pa bodo imeli risi v Kanadi plačani namestitev in prenočišče, delodajalec (HZS) po uredbi odšteje te stroške od zakonsko določene višine dnevnice. Davek pri dnevnicah plačuje delodajalec, vendar se te upoštevajo prejemniku pri dohodnini, s plačilom na roke pa bi reprezentanti in HZS okoli prenesla državo. Za obstanek med elito bi Slovenija od Mednarodne hokejske zveze prejela 53 tisoč evrov, v primeru izpada pa nič.

Obljube, dolgovi, razočaranja, odpovedi ...
Finančni spori v hokejski reprezentanci imajo že dolgoletno brado. HZS je kljub finančni šibkosti ponavadi obljubljal visoke nagrade, ki jih pozneje praviloma ni zmogel izplačati v dogovorjenih rokih. Igralci so se na svojevrsten način navadili na "nategovanje" s Celovške 25 in so razvili pretanjeno igro izsiljevanja in popuščanja. Za lanskoletni ponovni preboj med elito je dolgoletni predsednik HZS-ja in predsednik organizacijskega odbora SP-ja v Ljubljani Ernest Aljančič ml. v navalu navdušenja obljubil pet tisoč evrov nagrade.

Pet tisoč evrov za uvrstitev na SP elitne divizije
Da se bo ponovila stara zgodba, je bilo nakazano že s tem, da je HZS za rok izplačila določil konec februarja. Novembra je na neizpolnjevanje dogovorov opozoril selektor Ted Sator, ki se je nato poslovil s tega mesta. Med letošnjo sezono večina reprezentantov ni želela govoriti o reprezentanci ali zvezi. Posebej je izstopal primer Iva Jana, ki se je poškodoval med prvenstvom, nato pa ugotovil, da je njegovo zavarovanje zaradi neplačane premije neveljavno. Dolgoletni reprezentant je hotel to urediti s pogovori s predsednikom Mihevcom, a to se ni zgodilo, in posledično na seznamu reprezentantov ni bilo Jana. "Ljubljanske" premije so hokejisti prejeli sredi marca, nato pa je sledila že nova "runda" - operacija Kanada.

Obojestransko nezaupanje ruši čudež
Hokej je bil to zimo po zaslugi vključitve Olimpije in Jesenic v Ligo Ebel in njunih uspehov najbolj spremljan šport v Sloveniji, novostare reprezentančne zgodbe pa redčijo navijaške vrste, ki izgubljajo še zadnje iluzije. Ali bo črna stran slovenske hokejske pravljice, Slovenija je po številu dvoran in hokejistov krepko na zadnjem mestu v elitni diviziji, dokončno prevladala, bomo videli v prihodnjih urah.

T. G.