Port Hawkesbury je ribiško mestece s štiri tisoč prebivalci, ki leži na vzhodu Nove Škotske. Foto: EPA
Port Hawkesbury je ribiško mestece s štiri tisoč prebivalci, ki leži na vzhodu Nove Škotske. Foto: EPA
Risi na ogrevanju
V Civic Centru je slovenska reprezentanca že opravila prve treninge. Foto: Vesna Stanić
Shane Doan in Vitalij Proškin
Pesti na srečanju med Kanado in Rusijo kar niso počivale, čeprav je šlo le za pripravljalno tekmo. Foto: Reuters

"Fantje, izjemno ste lahko ponosni nase, da lahko predstavljate vašo državo. Mogoče je to usoda ljudi, ki prihajamo iz majhnih krajev, da smo čustveno bolj občutljivi na takšne stvari, vendar pa zagotovo lahko rečem, da se je treba takšnim hokejistom veliko bolj truditi za uspeh. To, da boste nastopili na svetovnem prvenstvu, je že, kot bi osvojili naslov - to je zmaga, ki vam prinaša prepoznavnost po svetu, med navijači in vsemi prijatelji hokeja. Bodite ponosni, da ste dosegli to. Mi smo izjemno ponosni na to, da smo danes vaši gostitelji," je svoj govor sklenil 47-letni Mike McPhee, ki je večji del svoje kariere preživel v kanadski ekipi Montreal Canadiens, kjer je leta 1986 osvojil Stanleyjev pokal, pozneje pa igral tudi za Dallas Stars.

Iz Pt. Hawkesburyja v New York
Med gosti pa je bil tudi precej mlajši hokejist iz Port Hawkesburyja. Mladi Aaron Johnson, ki igra za New York Islanders in bo čez dva dneva dopolnil 25 let, že tretje leto nastopa v NHL. Za prebivalce je on tisti, ki največ prispeva k prepoznavnosti majhnega obmorskega ribiškega mesta, mame in očetje ga postavljajo svojim otrokom za vzgled uspešnega in delavnega človeka, otroci pa ga imajo za največjo hokejsko zvezdo vseh časov.

Mestece zapisano hokeju
Na obrazih hokejistov, tako slovenskih kot tudi norveških, je bilo videti kar precej začudenja ob laskavih besedah, ki so si jih izrekali organizatorji gostovanja Slovenije in Norveške v Port Hawkesburyju. "Mi smo zapisani hokeju, in čast, ki nas je doletela, da gostimo tako odlične hokejiste, ki so v samem svetovnem vrhu, je nekaj nepozabnega za naš kraj. Edini kanadski kraj smo, ki gosti dve reprezentanci pred začetkom svetovnega prvenstva," je v slavnostnem nagovoru poudaril župan W. J. MacLean.

Zadnji preizkus z Norvežani
Hokejisti so po obilni večerji kmalu zapustili prijetno druženje ob živi glasbi, saj jih jutri čaka zadnje dejanje priprav. Tekma, ki bo jutri na sporedu ob 19. uri po kanadskem času, bo zanimiva tudi za razplet svetovnega prvenstva, saj je reprezentanca Norveške ena izmed mogočih nasprotnic po prvem krogu tekmovanj na svetovnem prvenstvu.

Sreda ob 0.05, Port Hawkesbury, Kanada:
SLOVENIJA - NORVEŠKA

Rusi za ogrevanje ugnali še Kanado
Med zadnjimi pripravljalnimi tekmami za bližnje hokejsko svetovno prvenstvo najbolj odmeva zmaga Rusije nad Kanado (4:1). V Québecu so gostitelji prek Burnsa povedli že po 17 sekundah, nakar je rdeči stroj začel mleti (Mozjakin 2, Fedorov in Tereščenko). ZDA so s 5:1 odpravile Švedsko, Češka pa Francijo s 5:3.

T. G.