Že od leta 1986 na prvenstvu ni slavila domača reprezentanca. Bo prekletstvo domačega ledu zdržalo še eno leto? Foto: EPA
Že od leta 1986 na prvenstvu ni slavila domača reprezentanca. Bo prekletstvo domačega ledu zdržalo še eno leto? Foto: EPA
Rusi po porazu v St. Peterburgu
Ovečkin in ostali Rusi se še spominjajo lanskega bolečega poraza v polfinalu s Finci (1:2). Foto: EPA
Olli Jokinen pred vrati ZDA
Finci so bili pred dvema letoma bronasti, lani pa srebrni. So lahko letos zlati? Foto: Reuters
Anže Kopitar
Oči vse Slovenije bodo uprte v Anžeta Kopitarja, ki je brez dvoma prvi adut risov. Foto: RTV SLO/T. G.

Že leta 1970 bi morala Winnipeg in Montreal gostiti zbor najboljših hokejskih reprezentanc na svetu, a so zaradi spora o profesionalnih igralcih užaljeni Kanadčani odpovedali gostoljubje in se za osem let umaknili z mednarodnega prizorišča.

Utemeljitelji hokeja so upravičeno zahtevali, da za njihovo reprezentanco lahko zaigrajo tudi hokejisti iz Lige NHL, medtem, ko je "vzhodni" blok ob asistenci Mednarodnega olimpijskega komiteja izsilil, da lahko na prvenstvih sodelujejo samo amaterji. Seveda uslužbencev vojaških, policijskih in drugih državnih klubov iz vzhodne Evrope niso obravnavali kot profesionalce.

Yzerman: Priprava za OI
Kanadčani so ob izbiri gostiteljev modro izbrali dve mesti: Québec in Halifax, ki sta lačni hokeja in ne bosta povsem podlegli histeriji končnice Lige NHL. Med ogrevanjem za zimske olimpijske igre v Vancouvru čez dve leti je menedžer reprezentance Steve Yzerman zbral izjemno močno ekipo, ki bo skušala potrditi kanadsko prevlado. Javorjevi listi so branilci naslova svetovnih prvakov, v zadnjih petih letih so bili najboljši kar trikrat.

Kapetan Shane Doan, najboljši igralec lanskoletnega moskovskega turnirja Rick Nash in Ottawin dvojec Jason Spezza - Danny Heatley so kvartet asov, ki bodo nosilci igre Kanade. V vratih bo znova Cam Ward, tukaj pa bosta še Eric Staal in Ryan Getzlaf. Mogoče je še najšibkejša točka javorjevih listov obramba, ki se na pripravljalni tekmi z Rusijo ni proslavila (1:4).

S carjem Aleksandrom na vrh
Ravno zbornaja komanda naj bi bila glavna izzivalka svetovnih prvakov. Rusi so na pripravljalnih tekmah pometali s tekmeci, kar se lahko ponovi tudi v predtekmovanju in drugem delu, a kaj ko se jim v zadnjih 15 letih po navadi zalomi v četrtfinalu ali najpozneje v polfinalu. Večina moštva prihaja iz močne ruske lige, za učinkovitost pa bosta poskrbela Ilija Kovalčuk in prvi strelec Lige NHL Aleksander Ovečkin.

Češka je doživela številne spremebe, na "površje" prihajajo mlajši igralci, ki morajo nadomestiti Dominika Haška, Jaromirja Jagra, Davida Vybornyja. Za krmilom ostaja prekaljeni Alois Hadamczik, za uresničitev visokih čeških ambicij pa bodo skrbeli Tomaš Kaberle, Patrik Eliaš in Zbynek Irgl. Slabše se godi njihovim "bratom" Slovakom, ki jim številni napovedujejo, da se po številnih odpovedih sploh ne bodo uvrstili v četrtfinale.

Kaj ponujajo Severnjaki?
Švedska in Finska sta veliki neznanki. Švedi so v moštvo privabili devet NHL-ovcev, a med njimi ni nobenega res zvenečega imena, medtem ko lahko njihovi vzhodni sosedje računajo na slovitejše igralce, kot so Teemu Selänne, Olli Jokinen, Ville Peltonen in Tuomo Ruutu.

Američani tiha voda, ki bregove dere
ZDA? Američani so kot po navadi sestavili izredno mlado moštvo, katerega povprečna starost je manj kot 24 let, a ravno njim strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko bili najprijetnejše presenečenje 72. svetovnega prvenstva elitne divizije. Preboj kakšne izmed drugih reprezentanc v polfinale in boje za odličja pa že meji na znanstveno fantastiko.

Slovenija petič med elito
Vseeno si pravi ljubitelji najhitrejše igre na svetu želijo presenečenj, ki bi predramile favorite, da bi le ti postregli z res vrhunskim hokejem. Ali bo med pozitivnimi presenečenji tudi slovenska izbrana vrsta, pa bo znano v sredo zjutraj, ko bo znano, ali se bo risom v petem poskusu le uspelo izogniti boju za obstanek. Anžeta Kopitarja in soigralce čaka zahtevno delo, pri čemer si večina reprezentantov nikakor ne želi, da bi jih Avstrijci in Madžari zafrkavali z drugorazredneži.

Napoved: Slovenija v petem poskusu končno premaga Latvijo in obstane v drugem delu, v finalu se udarita velesili Rusija in Kanada, jubilejno 25. zlato pa osvoji domovina hokeja. Pa bo res tako?

T. G.