Aleksander Ovečkin, ki je razočaral tako kot celotna ruska reprezentanca na olimpijskih igrah, bo prvi zvezdnik prvenstva. Foto: Reuters
Aleksander Ovečkin, ki je razočaral tako kot celotna ruska reprezentanca na olimpijskih igrah, bo prvi zvezdnik prvenstva. Foto: Reuters
Švedska
Lani so Švedi slavili pred domačimi gledalci. Foto: Reuters
Dave Tippett
Dave Tippett, ki bo prvič vodil Kanado, prihaja brez hokejistov, ki so februarja postali olimpijski prvaki. Foto: EPA

celjenje ran, ki so jih pustile februarske olimpijske igre v Sočiju.

Tokrat med elito ne bo slovenskih hokejistov, ki so izpadli lani v Stockholmu, se pa po uspehu v Južni Koreji letos v diviziji I risi prihodnje leto vračajo v prvi razred svetovnega hokeja. Prihodnje leto bo prvenstvo na Češkem, letos pa elito prvič gosti Belorusija. Krog favoritov je praktično enak kot vedno, tudi tokrat – davek so z zamikom pustile tudi olimpijske igre – pa bodo zaradi končnice v Ligi NHL manjkala številna slovita imena.

Prvo ime prvenstva Ovečkin
Glavni evropski favoriti so Švedi in Finci, ki so se iz Sočija vrnili z medaljama, Rusi, Čehi ter tudi Slovaki, na drugi strani pa iz Severne Amerike še ZDA ter olimpijski zmagovalci Kanadčani. Tihi favorit je ponovno Švica. K sosedom na prvenstvo izjemno motivirani prihajajo Rusi, ki so se opekli pred domačimi gledalci na olimpijskih igrah. V Sočiju je 'zbornaja komanda' pričakovala zlato. Rusija prihaja z največjim zvezdnikom prvenstva. Z naskokom najbolj zveneče ime bo prvi strelec Lige NHL Aleksander Ovečkin, poleg njega pa bo nastopilo še šest NHL-ovcev. Rusija bo prišla tudi z največjim številom olimpijcev.

Le Kanada ima ekipa sestavljeno iz samih hokejistov iz najmočnejše lige na svetu, toda ekipa še zdaleč ni zvezdniška. Novi selektor Dave Tippett upa na Nathana MacKinnona, ki je bil izbran kot prvi na lanskem naboru. V Minsku ne bo niti enega zlatega hokejista iz Sočija.

Kanadčani brez olimpijcev
Branilci naslova in olimpijski podprvaki prihajajo v Minsk z osmimi hokejisti iz Lige NHL, Finci, ki so bili tretji na olimpijskih igrah, le z dvema, s šestimi prihajajo Čehi, ki se niso proslavili v Sočiju, tudi Američani imajo v reprezentanci hokejiste iz Evrope, Slovaki, ki so na olimpijskih igrah morali premoč priznati tudi Sloveniji, prihajajo s štirimi iz NHL-a, svetovni podprvaki Švicarji večinoma stavijo na igralce iz svoje lige.

Švedi so lani devetič postali svetovni prvaki in po 27 letih je prvič slavila domača reprezentanca. Predtem je nazadnje to leta 1986 uspelo Sovjetski zvezi v Moskvi. Po 60 letih so lani presenetljivo kolajno osvojili Švicarji, ki so navdušili z drugim mestom. Lani so v boju za tretje mesto Američani ugnali Fince, ki so se jim letos na krilih zimzelenega Teemuja Selanneja oddolžili na olimpijskih igrah.

Prvenstvo le v enem mestu
Sistem je enak kot zadnji dve leti. Ekipe so razporejene v dve večji skupini. Zadnji dve prvenstvi so skupaj organizirali Švedi in Finci, tokrat pa bo vse celo v enem mestu. V Minsku sta dve dvorani, nova Arena Minska sprejme 15.000 gledalcev, manjša Čižovka pa 9.500.

Predtekmovanje bo potekalo do 20. maja, po štiri najboljše reprezentance se bodo uvrstile v izločilne boje, polfinalni srečanji bosta 24., finale pa 25. maja. Zadnji izbrani vrsti iz vsake skupine bosta izpadli v nižji rang. V predtekmovalni skupini A so Švedi, Čehi, Kanadčani, Slovaki, Norvežani, Danci, Francozi in Italijani, v skupini B pa Finska, Rusija, ZDA, Švica, Nemčija, Latvija, Belorusija in Kazahstan.

Skupina A
1. krog, petek, 9. maja, ob 15.45:
FRANCIJA - KANADA
Ob 19.45:
SLOVAŠKA - ČEŠKA
Sobota, 10. maja, ob 11.45:
ITALIJA - NORVEŠKA
Ob 15.45:
ŠVEDSKA - DANSKA

Skupina B
1. krog, petek, 9. maja, ob 15.45:
ŠVICA - RUSIJA
Ob 19.45:
BELORUSIJA - ZDA
Sobota, 10. maja, ob 11.45:
KAZAHSTAN - NEMČIJA
Ob 15.45:
FINSKA - LATVIJA