Jaka Sodja je dosegel prvi zadetek za Olimpijo v Ligi prvakov. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Jaka Sodja je dosegel prvi zadetek za Olimpijo v Ligi prvakov. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Finski podprvaki so bili boljši tekmec (streli na vrata 34:19), a ljubljanske ekipe niso nadigrali. Varovanci Mitje Šivica so se dobro upirali, jih do zadnjih trenutkov držali v negotovosti, usodnih pa je bilo drugih deset minut druge tretjine, ko so prejeli tri gole. Miha Zajc in Mark Čepon sta poškodovana, ključni napadalec Marc-Olivier Vallerand je izpustil velik del priprav, a je tokrat stisnil zobe.

Brez zadetkov v uvodni tretjini
V prvi tretjini se je nekajkrat izkazal vratar Žan Us. Finci so imeli več strelov na vrata (12:3), a so zmaji igrali zelo disciplinirano. V 5. minuti je bil zaradi spotikanja izključen Nik Simšič, a so slovenski prvaki odbili vse napade gostiteljev.

Žan Us je zbral 31 obramb. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Žan Us je zbral 31 obramb. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Veselje po golu Sodje trajalo le 16 sekund
V 32. minuti se je izkazal četrti napad. Žiga Mehle je spretno prišel do ploščka pred vrati Fincev, Jaki Šturmu ni uspelo matirati Lassija Lehtinena, nato pa je Jaka Sodja potisnil plošček v mrežo. Veselje zmajev je bilo kratko. Le 16 sekund zatem je z močnim strelom izenačil branilec Teemu Kivihälme.

Isti igralec je v 35. minuti z natančnim strelom z modre črte ukanil Usa, ki je bil pokrit. Ko je v 36. minuti na kazenski klopi zaradi oviranja s palico sedel Tadej Čimžar, je razigrani Sodja stresel prečko z igralcem manj. V naslednjem napadu je 20-letni Mikael Pyyhtiä zadel za 3:1. Iz bližine je potisnil plošček v mrežo, branilcem Ljubljančanov ni uspelo izbiti ploščka.

Crnovič z natančnim strelom znižal
Ljubljančani so imeli ob koncu druge in začetku tretje tretjine igralca več na ledu, pri tem posebej nevarni niso bili, zato pa so prišli do znižanja zaostanka v 43. minuti, ko je od daleč natančno streljal Aljoša Crnovič.

Us je v zadnji tretjini s svojimi obrambami nekajkrat rešil svojo ekipo, poskrbel, da je bilo negotovo vse do konca, v zadnjih minutah pa so imeli soigralci priložnost, da njegovo delo nadgradijo z izenačenjem.

Štiri minute "power playa" niso prinesle izenačenja
Zadnje štiri minute in pol so igrali z igralcem več, najprej je na kazenski klopi sedel Ruben Rafkin, nato pa še Pyyhtiä. V zadnje pol minute je Šivic zamenjal Usa za šestega igralca. Nekaj priložnosti za izenačenje je bilo, dve je zapravil Vallerand, eno pa Rok Kapel, po njunih strelih se je izkazal finski vratar, tako da se izid ni spremenil.

Zadetka Sodje in Crnoviča nista bila dovolj za presenečenje v Turkuju
Sorodna novica Šivic: Na Finsko in v Nemčijo ne bomo šli na ogled središča mesta

Šivic: Tudi v tej ligi lahko osvojimo kakšno točko, kar je naš cilj
"Igrali smo proti zelo močni ekipi, drsalno, individualno in v dvobojih. Dobro smo se pripravili na to, vedeli smo, kaj moramo delati, če hočemo iskati uspeh. Škoda. Nekaj časa smo tudi trpeli, kar smo tudi pričakovali, na koncu pa smo bili en strel oddaljeni od točke. Žal se ni izšlo, a smo lahko zadovoljni. Če bomo obdržali to željo, nepopustljivost in voljo, lahko v ligi osvojimo kakšno točko, kar je naš cilj. Pričakujem, da bomo iz tekme v tekmo boljši, da bomo vsako tekmo bolj pripravljeni na moč in hitrost, ki ju kažejo ekipe v ligi," je poudaril trener Mitja Šivic.

Jaka Sodja je dodal: "V prvi tretjini se je videlo, da smo na petah. Pričakovali smo hitro ekipo, veliko igre na telo, a na koncu mislim, da smo odigrali korektno tekmo. Zmanjkal nam je zadetek, a z igro smo lahko zadovoljni. Mislim, da smo pokazali dober karakter, na koncu smo imeli priložnosti za izenačenje, žal jih nismo izkoristili."

V nedeljo sledi gostovanje v Wolfsburgu
Slovenski hokejski prvaki igrajo v zahtevni skupini B, v kateri sta ob TPS Turkuju še EV Zug in Grizzlys Wolfsburg. V nedeljo čaka Olimpijo gostovanje v Wolfsburgu.



Liga prvakov, skupina B, 1. krog:

TURKU - SŽ OLIMPIJA
3:2 (0:0, 3:1, 0:1)
1559; Kivihälme 32., 35., Pyyhtiä 38.; Sodja 32., Crnovič 43.


SŽ Olimpija na uvodnih dveh tekmah Lige prvakov

Vratarja: Žan Us, Anthony Morrone;

Branilci: Tine Klofutar, Aljoša Crnovič, Nejc Stojan, Joona Erving, Kristjan Čepon, Aleksandar Magovac, Carl Neill, Urban Podrekar;

Napadalci: Nik Simšič, Miha Beričič, Žiga Mehle, Marc-Olivier Vallerand, Joseph Garreffa, Christopher Dodero, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Gregor Koblar, Rok Kapel, Žiga Pance, Jaka Sodja, Jaka Šturm.

WOLFSBURG - ZUG
2:5 (0:1, 2:3, 0:1)
Braun 35., Schinko 38.; Martschini 16., Stadler 34., Zehnder 35., Leuenberger 39., O'Neill 45.


Nedelja, 4. septembra, ob 19.00:
WOLFSBURG - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
TURKU - ZUG

Četrtek, 8. septembra, ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - TURKU
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Ob 19.45:
ZUG - WOLFSBURG

Sobota, 10. septembra, ob 18.00:
SŽ OLIMPIJA - WOLFSBURG
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Ob 19.45:
ZUG - TURKU

Sreda, 5. oktobra, ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - ZUG
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
TURKU - WOLFSBURG

Sreda, 12. oktobra, ob 18.00:
WOLFSBURG - TURKU
Ob 19.45:
ZUG - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.