Grega Bole je v zadnjem mesecu v življenjski formi. Foto: Reuters
Grega Bole je v zadnjem mesecu v življenjski formi. Foto: Reuters
Prva etapa pripadla Boletu

Kolesar iz Begunj, član italijanskega Lampreja, je imel največ moči v šprintu večje skupine v Medvodah. Tudi drugo in tretje mesto sta osvojila slovenska tekmovalca, drugi je bil Marko Kump (Adria Mobil), tretji pa Jure Zrimšek (Sava).
Pelizzotti ni štartal
Letošnja dirka je po kakovosti najboljša do zdaj, čeprav se na štartu popolnoma nepričakovano ni pojavil Italijan Franco Pellizotti. Prva etapa se je začela v Kopru, kolesarje pa je pot vodila prek Črnega Kala, Postojne, Vrhnike, Poljanske doline do Škofje Loke in Medvod.

Tunizijec Chitoui bežal zaman
Kolesarji so po nekaj kilometrih zaprte vožnje po ulicah Kopra že zgodaj začeli napadati. Pri tem so bili najbolj dejavni kolesarji kranjske Save, a ubežne skupine, ki bi pobirala točke na gorskih in letečih ciljih jim ni uspelo sestaviti. Samostojen beg je uprizoril Tunizijec Rafai Chtioui (Acqua&Sapone). Postopoma je večal prednost, nabiral točke na vmesnih ciljih, imel že sedem minut prednosti, po pričakovanju pa ga je glavnina ujela 15 kilometrov pred ciljem.

Sanjska vrnitev Boleta po poškodbi
Močan naliv, ki je v zadnjih kilometrih pral tekmovalce, veter v prsi in številni padci so naredili selekcijo. S pobegom v zadnjem kilometru je poskusil Blaž Furdi (Sava), a mladi Dolenjec ni imel dovolj moči. Sledili so mu boljši sprinterji, drugo zmago v zadnjih 14 dneh je dosegel Bole, ki mu je po poškodbi na začetku sezone uspela sanjska vrnitev.

"To je moja prva zmaga na dirkah po Sloveniji. Pred domačimi navijači je lepo zmagati, a zmaga na Pro Touru je le nekaj drugega. Zmago bi posvetil ekipi, ki je delovala res vrhunsko. Do zadnjih metrov je skrbela zame, praktično mi do sprinta ni bilo treba storiti ničesar. Mi smo na dirko prišli po etapno zmago. Imamo jo, poskušali bomo osvojiti še kakšno, v skupnem seštevku pa bo težko zmagati," je dejal Bole. "Bilo je težko, razmere so bile kaotične. Ni se videlo veliko pred sabo, padci so se kar vrstili. Na srečo pa sam tokrat smole nisem imel," je še dodal junak prve etape.

Tudi Kump zadovoljen
Kump z drugim mestom ni bil nezadovoljen: "Ni nič tragičnega, če te premaga Bole. Vsi vemo, kakšen kolesar je to, da je pred kratkim zmagal etapo dirke Pro Tour. Vsekakor pa upam, da ga bom še imel priložnost premagati. Imel sem občutek, da bomo prevladovali slovenski kolesarji in ne Italijani. Menim, da imamo mi močnejše ekipe."
V petek bo na sporedu druga etapa od Ljubljane do Beljaka (166 km), v soboto pa čaka kolesarje vzpon na Krvavec.

1. etapa, Koper-Medvode, 173 km:
1. G. BOLE SLO 4:09:34
2. M. KUMP SLO
3. J. ZRIMŠEK SLO
4. M. VAN STAYEN NIZ vsi
5. P. SINKEWITZ NEM
6. G. VISCONTI ITA
7. B. FURDI SLO
8. B. BOŽIČ SLO
9. D. BENNATI ITA isti
10. M. CADDEO ITA
...
14. D. TRATNIK SLO
16. L. MEZGEC SLO
19. T. NOSE SLO
24. M. STARE SLO čas
26. M. MAHORIČ SLO
Prva etapa pripadla Boletu