Tadej Pogačar je v karieri osvojil že skoraj vse (tudi dvakrat Dirko po Franciji), nima pa še zmage na cestni dirki državnega prvenstva. Foto: EPA
Tadej Pogačar je v karieri osvojil že skoraj vse (tudi dvakrat Dirko po Franciji), nima pa še zmage na cestni dirki državnega prvenstva. Foto: EPA

V nedeljo bodo v Radovljici in okolici na sporedu cestne dirke za naslove državnih prvakov v kolesarstvu. Moška preizkušnja se bo začela ob 14.30, po ocenah organizatorjev, kolesarskega kluba Bled, pa končala nekaj po 18.30. Prenos bo na MMC TV po 16.15 (komentatorja bosta Tomaž Kovšca in Martin Hvastija). Favorita sta predvsem Tadej Pogačar in Matej Mohorič, naslov pa bo branil Kristijan Koren. Pogačar bo zelo motiviran, da pred sobotnim začetkom Dirke po Franciji obleče majico državnega prvaka in z njo nastopa na Touru. Toliko bolj, ker v karieri še ni osvojil naslova državnega prvaka na cesti, ima pa tri naslove v kronometru. Zadnjega je z izjemno predstavo osvojil v četrtek na Pokljuki.

Radijskih zvez ne bo
"Počutim se dobro, zapestje ni idealno, a to ne vpliva na moje noge. Upam, da bo zapestje zdržalo čez celotno dirko po Franciji. Seveda mi ta predstava daje samozavest. Psihično sem pripravljen, bolj svež, tako da ta konec tedna je na državnem prvenstvu idealna priložnost, da pretegnem noge in napolnim pljuča," je na Pokljuki zbranim novinarjem dejal Pogačar. 24-letnik odkrito ne cilja na naslov: "Ne bom sam na cesti, zato je zame letos malo bolj nevarno. Skušal bom dirkati čim bolje in najti kar najboljši občutek za dirkanje." Kot je omenil Kristijan Koren, bo Pogi sklenil koalicijo s svojim matičnim klubom Rog oziroma z ekipo Gusto Santic, v načrtu UAE-ja pa je tudi beg Domna Novaka. Spomnimo: Novak je leta 2019 ravno na DP-ju v Radovljici, potem ko je šel zgodaj v beg, slavil svojo prvo in za zdaj še vedno edino zmago. Radijske zveze so letos ukinili, konec koncev jih ni tudi na svetovnem prvenstvu.

Kolesarje čaka osem krogov v Radovljici oziroma njeni okolici. Foto: Organizator
Kolesarje čaka osem krogov v Radovljici oziroma njeni okolici. Foto: Organizator
Sorodna novica Šala o fantu Urške Žigart? "Meni kar paše, pa saj njemu tudi."

Osem krogov s klancem nad 20 odstotki
Za Pogačarjem je drugi favorit Matej Mohorič. Odlično je dirkal na Dirki po Sloveniji in na zadnji etapi slavil prvo etapno zmago letos, s tem pa dobil potrditev, da je pred Dirko po Franciji dobro pripravljen. "Ne bom se predal. Dober trening bo to pred Dirko po Franciji. Nimam česa izgubiti, lahko pa dobim majico državnega prvaka," je povedal član Bahraina Victoriousa. Ob njem bo v dresu te ekipe startal še Matevž Govekar. Nevarna bo seveda tudi ekipa Adria Mobil, iz vrst katere prihaja lanski zmagovalec Koren. Ta bi lahko s hitrim begom otežila delo najboljšim. Člane čaka 156 km dolga trasa (osem krogov) s skupno 2640 višinskimi metri. Krog je dolg 19,5 km in ima dva krajša vzpona. Prvega po 8,2 km do Zgornje Dobrave, drugega pa dober kilometer in pol pred ciljem. Ta vsebuje tudi odsek (Kolodvorska ulica, manj kot 500 metrov pred zaključkom kroga oziroma ciljem, ki je na Kranjski cesti) z maksimalnim naklonom 22 odstotkov.

Tudi ženska dirka bo zanimiva
Mlajši mladinci in starejše mladinke bodo odprli spored ob 8.30 in opravili tri kroge s skupno dolžino 58,5 km (990 višinskih metrov), starejše mladince in članice pa ob 10.30 čaka pet krogov ter 97,5 km (1650 m). Članice bodo startale ob 10.30. Obeta se zanimiva preizkušnja, dvojni naslov na letošnjih preizkušnjah državnega prvenstva lovi Urška Žigart, ki je prepričljivo dobila četrtkov kronometer na Pokljuki, poleg tega tudi z zadnjimi izidi v svetovni seriji vse bolj stopa v ospredje. Za zmago se bo udarila z Eugenio Bujak, Urško Pintar in Špelo Kern.