Foto: ASO
Foto: ASO

Do cilja je še približno 50 km. Trenutno je skupaj celotna glavnina.

Kako je potekala etapa?

Primož Roglič pred startom 2. etape. Foto: ASO
Primož Roglič pred startom 2. etape. Foto: ASO

Komaj se je druga etapa uradno začela, že sta pobegnila Ibon Ruiz (Kern Pharma) in Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi). Njuna najvišja prednost je znašala malo po 20. kilometru, ko sta imela pred glavnino slabih pet minut prednosti. Mate je s 40 leti tudi najstarejši udeleženec letošnje Vuelte.

Beg ujet po štirih urah
Glavnina je ubežnika večino časa držala na razdalji dveh do treh minut. Malo bolj je pritisnila približno 60 kilometrov pred ciljem in ubežnika dokončno ujela 52 km pred koncem. Beg dvojice je tako trajal skoraj natanko štiri ure.

Vožnjo na čas med Lizbono in Oeirasom je v soboto dobil 26-letni Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ki je tako nosilec rdeče majice. Drugi je skupno Čeh Mathias Vacek (Lidl Trek), ki zaostaja dve sekundi, tretji pa Wout Van Aert (Visma Lease a Bike) z zaostankom treh sekund. Prav Belgijec je eden od favoritov za zmago v drugi etapi, po kateri bi lahko zaradi bonifikacij oblekel tudi majico vodilnega na Vuelti.

Druga etapa je razgibana, ki bo vsej verjetnosti ne bo prinesla razlik med kandidati za končno zmago. Za etapno zmago bi lahko obračunali tudi maloštevilni sprinterji, v kolikor bodo 19 km pred ciljem uspešno prečkali klanec na Batalho (7,1 km/3,3 %). Začetek etape je ob 13.06, v cilju pa najhitrejše pričakujejo okoli 17.30.

Primož Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) je 12-kilometrski kronometer s 17 sekundami zaostanka sklenil na osmem mestu, je pa bil najhitrejši med kapetani ekip. Slovenski as se je na Vuelti vrnil na dirke, potem ko je zaradi padca in poškodbe odstopil z Dirke po Franciji. V Španiji je 34-letni Zasavec že trikrat slavil končno zmago.

Prerez 2. etape Dirke po Španiji. Foto: ASO/Unipublic
Prerez 2. etape Dirke po Španiji. Foto: ASO/Unipublic
Vrstni red po prvi etap:
  1. B. MCNULTY        ZDA       12:35
  2. M. VAČEK          ČEŠ       +0:02
  3. W. VAN AERT       BEL        0:03
  4. S. KÜNG           ŠVI        0:06
  5. E. AFFINI         ITA        0:08
  6. J. TARLING         VB    isti čas
  7. M. SCHMID         ŠVI        0:16
  8. P. ROGLIČ         SLO        0:17
  9. B. ARMIRAIL       FRA        0:18
 10. J. ALMEDIA        POR        0:19