Jani Brajkovič meni, da je nov Rogličev padec lahko temelj za nov vzpon

V Lizboni se bo jutri začela 79. Dirka po Španiji, na kateri se v karavano po padcu na Touru vrača Primož Roglič. Bo edini Slovenec na startu zadnje letošnje tritedenske dirke, napadal bo četrto skupno zmago. Gost podkasta Tour 202 Jani Brajkovič verjame, da mu bo to uspelo, meni pa, da je dolgoročno nevzdržno črpati toliko energije iz porazov in jih pretvoriti v motivacijo za nove vzpone.

"Ko kolesarju nekaj ne uspe, ko pade, ko je toliko razočaranja, mu ostane – vsaj pri Primožu je tako – ogromno volje, želje, po doseganju rezultatov, po dokazovanju. To voljo usmeri v naslednjo dirko, v tem primeru je to Vuelta. A takšen način razmišljanja je dolgoročno nevzdržen. Govorim iz svojih izkušenj, imel sem ogromno padcev v drugi polovici kariere. Moral bi analizirati, zakaj sem moral vso energijo razočaranja, žalosti, verjetno tudi besa in nemoči, usmeriti v drugo dirko in tam uspeti. Analizirati bi moral, zakaj so se mi nesreče dogajale, in spremeniti svoje delovanje, da bi mi bilo lažje in bi rezultate dosegal tam, kjer sem jih želel dosegati – brez B-načrta."

Belokranjec v podkastu Tour 202 razlaga, da je imel tudi sam obilo težav s padci v svoji karieri, več v njeni jeseni kot na začetku, četudi je bil izkušenejši:

"Mlad kolesar ima malo odgovornosti. Ko je starejši, izkušenejši in je že dosegel nekaj rezultatov, prideta večja odgovornost, pritisk. Kolesar si ustvari družino, kar odgovornost dvigne v nebo. Če čutimo, da moramo nekaj doseči, da so drugi odvisni od nas, je ta odgovornost lahko zelo veliko breme. Kolesar gre v stanje boja ali bega, pri tem se telo zategne in kolesar postane trd. Trd kolesar, ki ga je strah, zelo težko navigira po skupini, težje se izogne padcem ali odreagira na situacije, ki bi se jih dalo rešiti. Ko se to nekajkrat ponovi, postane stalnica za kolesarja in se tega še bolj boji. Ker se še bolj boji, je še trši. Starejši kot je kolesar, več kot ima negativnih izkušenj, bolj je dovzeten za padce in težje se iz tega reši."

Primož Roglič. Foto: AP
Primož Roglič. Foto: AP

Radijski reporter Igor Tominec meni, da je Roglič na dirko pripravljen, verjetno ne tako dobro, kot je bil za Tour, a za Vuelto je moral samo obnoviti svojo formo pred izjemno zahtevno dirko z le tremi ravninskimi etapami, od teh sta dva kronometra.

"Pravzaprav niti ni tako pomembno, koliko je kilometrov in višinskih metrov, treba je pogledati po Rogličevih izzivalcih. Iz velike četverice svetovnega kolesarstva je tokrat zraven samo Roglič. Zdi se mi, da Yates, Almeida in Kuss niso kolesarji, ki bi ga na gorskih etapah lahko izzvali."

Ker je dirka tako zahtevna, je številne strah, da bi se, kot lani na Giru, za agresivno dirkanje čakalo na konec, dolgo pa bi se kolesarji samo branili in v prvih dveh tednih konservativno kolesarili. Tominca ne skrbi, da bi gledali dolgočasno Vuelto, in verjame, da se bodo že v prvem tednu začeli napadi, čeprav bi Roglič prvo polovico dirke po Španiji raje odpeljal konservativno in začel pritiskati drugi četrtek, ko se začenjajo same gorske etape.

"Menim, da to ne bo mogoče, ker konkurenca ne bo počivala. Določene ekipe prihajajo z več kot enim kapetanom – tudi UAE. Roglič bo moral v vsaki etapi zagristi in biti na preži. Tudi Bora prihaja z nekaj odličnimi kolesarji in bo imela več taktičnih različic – kdo pokriva koga. UAE bo dirkal agresivno in napadalo, pri Bori pa bodo imeli odgovore na to."

V prihodnjih treh tednih bomo dobili odgovor, ali bodo leta 2024 slovenski kolesarji zmagali na vseh treh tritedenskih dirkah. Vuelto pospremimo tudi s podkastom Tour 202, ki je na voljo po vsaki etapi kolesarske Dirke po Španiji pri ponudnikih podkastov, na spletni strani Vala 202 in na RTV-aplikaciji 365.

Roglič še čuti bolečine v hrbtu, a se veseli številnih težkih etap na Vuelti