Zadnjo etapo dirke Castilla&Leon je dobil Ben Swift, s svojo predstavo pa je bil kljub le 24. mestu zadovoljen Alberto Contador, za katerefa ge bila dirka dobra priprava na Giro naslednji mesec. Foto: Reuters
Zadnjo etapo dirke Castilla&Leon je dobil Ben Swift, s svojo predstavo pa je bil kljub le 24. mestu zadovoljen Alberto Contador, za katerefa ge bila dirka dobra priprava na Giro naslednji mesec. Foto: Reuters

Gilbert, lanski zmagovalec in prvi favorit, je bil vseskozi v ospredju, njegovi moštveni kolegi pa so nadzorovali poskuse pobegov, med drugim poskus Andyja Schlecka (Leopard Trek), ki je sam pobegnil v zadnjih 15 kilometrih in je bil na koncu od zmage oddaljen 500 metrov. Drugo mesto je zasedel Španec Joaquin Rodriguez, tretji pa je bil Avstralec Simon Gerrans.

Za Belgijce je to že tretja zaporedna zmaga na največjih letošnjih klasikah, za Gilberta, ki je sicer med tednom dobil dirko za Barbantsko puščico, pa prva.

Contador po zmagi na kronometru končal na 24. mestu
Španski kolesarji so ubranili zmago na domači dirki Castilla & Leon. Tokrat ni bil najboljši trikratni zmagovalec Alberto Contador, temveč Xavier Tondo. Kolesar Movistarja je do zmage prišel po dobrem kronometru v predzadnji etapi, v zadnji, ravninski, pa je brez težav zadržal devet sekund prednosti pred Nizozemcem Baukejem Mollemmo. Tretji je bil še en Španec Igor Anton. Contador je sicer dobil sobotni kronometer, a že predtem je preveč zaostal in na koncu osvojil 24. mesto.

Zadnja etapa je bila odločena v sprintu, ki ga je dobil Britanec Ben Swift (Sky) pred domačinoma Franciscom Ventoso in Rubenom Perezom. Edini slovenski predstavnik Marko Kump (Geox-TMC) je v zadnji etapi odstopil, kljub temu pa je lahko zadovoljne, saj je s 3. mestom v prvi etapi dosegel svoj največji uspeh, odkar nastopa za profesionalno ekipo.

Pro Tour
Amstel Gold Race

Končni vrstni red (258 km)
1. P. GILBERT BEL 6:30:44
2. J. R. OLIVER ŠPA +0:02
3. S. GERRANS AUS 0:04
4. J. FUGLSANG DAN 0:05
5. A. KOLOBNEV RUS isti
6. O. FREIRE ŠPA čas
7. B. LEUKEMANS BEL 0:07
8. B. HERMANS BEL 0:18
9. R. Gesink NIZ 0:19
10. P. MARTENS NEM 0:26
...
37. K. KOREN SLO 2:24