Foto:
Foto:
Benoit Joachim se je zlate majice veselil v družbi plišaste maskote dirke.
Tekmovalci imajo v Španiji pred sabo še veliko kilometrov.

157 kilometrov dolga preizkušnja se je končala nekoliko presenetljivo, saj je večina pričakovala, da se bodo za zmago znova borili klasični šprinterji. Toda cilj v rahel klanec je bil preveč selektiven in Valverde je imel na koncu nekaj dolžin koles prednosti pred Avstralcem Stuartom O'Gradyjem in Rusom Denisom Menčovim.

"Pred štartom smo v ekipi razpravljali o naših možnostih in ugotovili, da bom imel lepo priložnost za zmago, če pride glavnina skupaj do vznožja zadnjega klanca," je povedal Valverde, čigar predvidevanje se je izkazalo za pravilno.

24-letni kapetan Kelmeja je zmagal petnajstič letos in tretjič na Vuelti, kjer je lani v skupnem seštevku končal na tretjem mestu. Letos ga strokovnjaki štejejo med glavne favorite za zmago.

Zlato majico je kot prvi Luksemburžan oblekel Benoit Joachim (US Postal), ki je s še tremi kolesarji (Kevin Hulsmans, Thorwald Veneberg, Andy Flickinger) bežal večji del etape in si na letečih šprintih privozil 18 sekund bonifikacije.

Skupina ubežnikov je imela slabih 60 kilometrov pred ciljem že več kot devet minut prednosti, vendar se glavnina ni dala in jo še pred prihodom v Sorio ujela.

Šprinterji ob koncu niso prišli na svoj račun, kar je verjetno še najbolj razveselilo Nemca Erika Zabla, ki je v zadnjih kilometrih izgubil priključek, ker je moral zaradi preluknjane zračnice zamenjati kolo.

Tadej Valjavec in Martin Hvastija sta v cilj prikolesarila pol minute oziroma minuto za zmagovalcem.

Tretja etapa, Burgos-Soria, 157 km:                  
  1. A. VALVERDE     ŠPA       3:43:17 
  2. S. O'GRADY      AVS           vsi 
  3. D. MENČOV       RUS               
  4. O. FREIRE       ŠPA               
  5. R. HERAS        ŠPA               
  6. S. GARZELLI     ITA          isti 
  7. F. MANCEBO      ŠPA               
  8. A. GONZALEZ     ŠPA               
  9. D. CUNEGO       ITA               
 10. C. EVANS        AVS           čas 
 ...                                   
125. T. VALJAVEC     SLO        + 0:31 
146. M. HVASTIJA     SLO          1:01
  
Vrstni red po tretji etapi:
  1. B. JOACHIM      LUKS      9:16:00 
2. M. VAN HEESWIJK NIZ + 0:16 3. F. LANDIS ZDA 0:22 4. M. BARRY ZDA 0:22 5. M. BELTRAN ŠPA 0:22 6. V.-H. PENA KOL 0:22 7. D. ZABRISKIE ZDA 0:22 8. A. VINOKUROV KAZ 0:38 9. C. EVANS AVS 0:38 10. A. VALVERDE ŠPA 0:45 ... 106. T. VALJAVEC SLO 2:54 110. M. HVASTIJA SLO 3:08