Blaž Jarc je bil s svojo predstavo zelo zadovoljen. Foto: Marjan Kelner
Blaž Jarc je bil s svojo predstavo zelo zadovoljen. Foto: Marjan Kelner
Jani Brajkovič in Blaž Jarc
Blaž Jarc se je pripravljal skupaj z Janijem Brajkovičem. Foto: Marjan Kelner
Jack Bobridge
Avstralec Jack Bobridge je pred časom s svojimi nastopi navdušil tudi Lancea Armstronga. Foto: EPA
Jarc zadovoljil slovenska pričakovanja

Na 33,2 km dolgi progi je slavil Avstralec Jack Bobridge pred Portugalcem Nelsonom Oliveiro (+0:19) in lanskim podprvakom, Nemcem Patrickom Gretschem (0:28). Jarc je zaostal 59 sekund in z osmim mestom izpolnil svoj cilj pred prvenstvom. Slabši je bil Jan Tratnik, ki je zaostal tri minute in 25 sekund. Končal je na 52. mestu.

Obliž na razočaranje iz Belgije
Po 10. mestu Jarca na EP-ju v Belgiji, kjer je večina pričakovala več, je to vsekakor obliž na takratno razočaranje - sploh v kronometru, ki mu pri nas ne namenjamo posebne pozornosti. Jarc je ob spremljavi "specialista" za vožnjo na čas, klubskega trenerja Milana Eržena, in selektorja Martina Hvastija, ki mu kronometer nikdar ni bil tuj, lepo razporedil moči. Ni se pretirano zagnal na progo, precej enakovreden ritem od začetka do konca pa je v cilju prinesel zadovoljstvo, ki ga je delil tudi s svojimi najbližjimi.

Osredotočen predvsem na pravilen način vožnje
"Za mano je vsekakor zelo dober nastop in glede na to, da sem se kar nekoliko bal teh številnih rondojev in jarkov na dokaj ozki progi, se je izteklo več kot odlično. Ko imaš enkrat pulz na 180 ali 190, o teh stvareh niti ne razmišljaš preveč. Z Milanom sva se dogovorila, da bom v največji meri osredotočen na pravilen način vožnje, in o tem sem tudi največ razmišljal ter očitno ujel tudi pravi ritem. S prikazanim sem več kot zadovoljen, seveda bi se rad zahvalil vsem tistim, ki so mi pri tem pomagali, saj sem moral prebroditi številne zdravstvene težave, in če jih ne bi, me danes ne bi bilo tu. V klubu pa so poskrbeli za zares zelo konkurenčno kolo. Zdaj bodo vse sile usmerjene k sobotni cestni vožnji, kjer imamo po mojem mnenju zelo spodbudno ekipo," je po uspehu dejal Jarc.

Tratnika občutek prevaral
Med prvimi je v cilj pripeljal Tratnik, ki je prvo leto med mlajšimi člani in se je večinoma le učil. Pred njim je bil na progi Nizozemec van Winden, ki je postavil mejnik, ki je dolgo štel za najboljšega. Tratnik se mu ni približal, današnji nastop pa mu je bil v največji meri šola za naprej. "Imel sem občutek, da mi gre bolje v prvem krogu, pa so mi pozneje sporočili, da sem pravi ritem ujel šele v drugem. Poskušal sem po svojih najboljših močeh, vsekakor pa je kronometer preizkušnja, ki je zelo pomembna, sploh če želim biti v prihodnosti uspešen tudi na večetapnih dirkah. Tudi sam bom zdaj vse posvetil sobotni dirki in bom že popoldne znova na kolesu," je brez pretiranega razočaranja ob spremljanju vožnje starejšega kolega pripovedoval Idrijčan.

Klemenčičeva 31.
Popoldne so se v vožnji na čas merile še članice. Američanka Kristin Armstrong je olimpijskemu zlatu dodala še drugi naslov svetovne prvakinje. Na 28 km dolgi progi je Italijanko Noemi Cantele premagala za 55 sekund. Blaža Klemenčič je bila 31. (+4:27), Polona Batagelj pa 40. (+7:09).

SPORED
Četrtek ob 11.30:

Kronometer elite (M), 49,8 km

Sobota ob 9.00:
Cestna dirka (Ž), 124,2 km
Ob 13.30:
Cestna dirka (U-23), 179,4 km

Nedelja ob 10.30:
Cestna dirka elite (M), 262,1 km

Dare Rupar

Jarc zadovoljil slovenska pričakovanja