Simon Gerrans je bil s še tremi kolesarji v begu od 12. kilometra. Imeli so že 17 minut prednosti. Gerrans je po šprintu slavil največjo zmago v karieri. Hkrati je to druga zmaga za ekipo Credit Agricole na letošnji Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Simon Gerrans je bil s še tremi kolesarji v begu od 12. kilometra. Imeli so že 17 minut prednosti. Gerrans je po šprintu slavil največjo zmago v karieri. Hkrati je to druga zmaga za ekipo Credit Agricole na letošnji Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Frank Schleck in Cadel Evans
Cadel Evans je izgubil rumeno majico, kar pa ne pomeni še nič. V preostalih alpskih etapah ima sicer Frank Schleck boljše karte, toda Avstralec računa, da bo na sobotnem kronometru poravnal račune. Foto: Reuters
Oscar Pereiro
Oscarja Pereiro so po grozovitem padcu odpeljali v bolnišnico. Zmagovalec Dirke po Franciji 2006 je že končal letošnji Tour. Foto: Reuters
F. Schleck oblekel rumeno majico

Za etapno zmago se je borila četverica ubežnikov, izmed katere je bil v ciljnem šprintu najhitrejši Avstralec Simon Gerrans. Toda kamere so bile bolj usmerjene v ducat kolesarjev s številnimi kapetani, ki je na zahtevnem ciljnem vzponu na italijanski Prato Nevoso (z nekajminutnim zaostankom za ubežniki) odločalo o tem, kdo bo oblekel rumeno majico.

Kohl poskušal vse, a se ni izšlo
Evans je bil brez pomočnikov in so ga s številnimi skoki (najprej Carlos Sastre, nato Denis Menčov, ki pa ga je v spolzkem ovinku nato položilo na tla, Andy Schleck, Bernhard Kohl, nazadnje spet Sastre) naposled strli. Vprašanje je bilo le še, kdo bo novi vodilni - ali senzacionalno Avstrijec Kohl ali Frank Schleck, ki je od ponedeljka za Evansom zaostajal le sekundo. Odločitev je bila spet tesna in starejšemu od bratov Schleck se je izšlo za sedem sekund.

Vse za velikega brata
"Franku sem zjutraj rekel, da bo oblekel rumeno majico, a je bil skeptičen. Morda se sliši čudno, ampak lažje dam vse od sebe, če vem, da pomagam bratu," je povedal Andy Schleck, ki je trikrat zamenjal ritem, s čimer je dokončno "uničil" Evansa. Frank je dodal: "Zaradi Andyja smo še bolj trpeli. Toda to, kar je naredil, je bilo briljantno!"

Cunego pregorel v preveliki želji
Tadej Valjavec na enajst kilometrov dolgem ciljnem vzponu ni dolgo držal stika s favoriti, potem ko je moštvo CSC narekovalo prehud ritem. Ostal je v skupini z Damianom Cunegom, ki je na koncu popustil, čeprav je imel veliko željo, da se pred domačimi gledalci bori za etapno zmago. Besničan je v cilj prišel približno minuto za rumeno majico, skupno ostaja na 13. mestu.

Pereiro jo je še dobro odnesel
Oscar Pereiro, zmagovalec Toura leta 2006, je pri spustu s Col d'Agnela (2.744 m) spektakularno padel in si zlomil roko. Prve novice o zlomljeni stegnenici na srečo niso bile resnične. Zmagovalec štirih etap Mark Cavendish je prav tako že končal dirko, saj se je odločil, da se ne bo mučil v Alpah.

Po prostem dnevu še dve peklenski etapi
V ponedeljek bo imela karavana prost dan, sledili pa bosta novi gorski etapi. Posebej zanimiva bo tista v sredo z vzponom na L'Alpe-d'Huez. Očitno bo letošnja dirka napeta do konca, saj je v skupnem seštevku na vrhu kar šest kolesarjev znotraj ene minute.

 
Embrun-Prato Nevoso, 183 km:           
 1. S. GERRANS       AVS       4:50:44 
 2. E. MARTINEZ      ŠPA         +0:03 
 3. D. PATE          ZDA          0:10 
 4. J. L. ARIETA     ŠPA          0:55 
 5. B. KOHL          AVT          4:03 
 6. C. SASTRE        ŠPA          4:12 
 7. A. VALVERDE      ŠPA          4:12 
 8. D. MENČOV        RUS          4:23 
 9. F. SCHLECK       LUK          4:41 
10. C. VANDEVELDE    ZDA          4:43 
11. R. KREUZIGER     ČEŠ          4:46 
12. S. SANCHEZ       ŠPA          4:50 
13. C. EVANS         AVS          4:50 
...
19. T. VALJAVEC SLO 5:46
 
Skupni vrstni red po 15. etapi:       
1. F. SCHLECK LUKS 63:57:21
2. B. KOHL AVT +0:07
3. C. EVANS AVS 0:08
4. D. MENČOV RUS 0:38
5. C. VANDEVELDE ZDA 0:39
6. C. SASTRE ŠPA 0:49
7. K. KIRCHEN LUKS 2:48
8. V. EFIMKIN RUS 3:36
9. A. VALVERDE ŠPA 4:11
10. S. SANCHEZ ŠPA 4:34
...
13. T. VALJAVEC SLO 6:27
 
T. O.
F. Schleck oblekel rumeno majico