Zaključek dirke in gesta Tadeja Pogačarja, ki ni bil v dobrem položaju za sprint. Foto: EPA
Zaključek dirke in gesta Tadeja Pogačarja, ki ni bil v dobrem položaju za sprint. Foto: EPA

Manj kot uro prej se je v zadnjih metrih ene najbolj prestižnih kolesarskih dirk na svetu odvijala prava drama, v kateri je Pogačar potegnil najkrajšo. 23-letni dvakratni zmagovalec Toura je bil v zaključku dirke med najbolj aktivnimi kolesarji. Na razgibani progi mu je bil sposoben slediti le Mathieu van der Poel, ki se ga Slovenec ni mogel znebiti niti na zadnjem klancu na Paterberg. Nizozemec je bil na robu z močmi, a je vseeno priključil in jasno je bilo, da bo o zmagovalcu odločal ciljni sprint.

Van der Poel se ga je držal kot klop
"Van der Poel je na zadnjem vzponu prišel zraven, skušal sem pospešiti, toda nisem imel dovolj dinamita v nogah, da bi se ga znebil. Res je bil v izjemni formi danes. Na klancih sva si bila bolj ali manj enakovredna. Skušal sem ga premagati v sprintu, vendar to ni bil moj dan," je povedal Pogačar.

Sorodna novica Van der Poel s šprintom do zmage na "Rondi", Pogačar predolgo čakal

V zadnjih metrih sta vodilna praktično obstala in se spogledovala, kdo bo prvi začel s silovitim sprintom. Preračunljivost se Pogačarju ni izplačala. Iz ozadja sta 250 metrov pred ciljem vodilna ujela Valentin Madouas in Dylan van Baarle. V sprintu je slavil Van der Poel, Pogačar pa je ostal zaprt in je osvojil zgolj četrto mesto. Kar mala krivica, saj je bil slovenski as vseskozi med najbolj aktivnimi na dirki. Očitno je zmanjkalo tudi izkušenj, Pogačar je na Dirki po Flandriji namreč nastopil prvič.

Njegov zamah z roko ob prečkanju ciljne črte je bil znak očitne jeze, tudi zaradi tega, ker je ostal v zadnjih metrih povsem zaprt in praktično brez možnosti za silovit sprint in posledično zmago.

"Stisnili so me, toda to je kolesarstvo"
"Izjemna izkušnja na res izjemni trasi," je z nasmehom na ustnicah zbranim novinarjem po prhanju razlagal Pogačar, ki je v karieri že osvojil spomenika Po Lombardiji in Liege-Bastogne-Liege. "Z Mathieujem sva poskrbela za razburljiv finale, vzdušje na klancih je bilo izjemno," je povedal Pogačar.

O zaključku. "V tistem trenutku sem bi res razočaran, ker nisem mogel sprintati, kot bi lahko. Stisnili so me, toda to je kolesarstvo. Včasih si stisnjen, včasih je pot odprta. Nisem bil jezen na nikogar, čeprav je morda bilo tako videti. Jezen sem bil le nase, ker nisem mogel sprintati, kot sem sposoben," je povedal Pogačar.

Brez računalnika od padca na začetku dirke

Direktor Pogačarjeve ekipe Fabio Baldato je bil tudi pri žiriji dirke, ki pa ni ugotovila kršitve pravil. Po poročanju cyclingnewsa, naj bi bilo vse skupaj na meji, a se je zadeva hitro končala.

Pogačar je ob padcu na začetku dirke ostal tudi brez računalniške podpore, a trdi, da to ni bil velik hendikep. "Zanašal sem se zgolj na radijsko zvezo in Baldata. Morda je bilo dirkanje brez številk celo boljše, saj ni bilo toliko živčno. Ne bi spreminjal ničesar. Številke tukaj ne pomenijo veliko, na klancih moraš iti na polno," je še dodal Pogačar.

Naslednja dirka Pogačarja naj bi bila 20. aprila, in sicer Valonska puščica. Tam naj bi nastopil tudi Primož Roglič. Oba bosta štiri dni pozneje nastopila tudi na spomeniku Liege-Bastogne-Liege, ki sta ga oba že osvojila.

Pogačar jezen končal na četrtem mestu, zmagal van der Poel