Tadej Pogačar s člani svojega moštva Pogi Team. Foto: BoBo
Tadej Pogačar s člani svojega moštva Pogi Team. Foto: BoBo

Pogačar se je na prizorišče sprejema pripeljal s kolesom z Vikrč pri Medvodah skupaj z več kot 200 člani svoje mladinske ekipe Pogi Team.

"Velikokrat si zalit s pivom, včasih zavohaš tudi kakšen dimček. Navijači, zabavajte se, kot se lahko, ampak pazite na kolesarje. Nekateri so bolj utrujeni in na tiste je treba še bolj paziti," je "Pogi" v pogovoru z voditeljem Anžetom Bašljem pokomentiral nespametno vedenje navijačev ob trasi dirke in znan incident s čipsom med etapo v Pirenejih.

Množica na Kongresnem trgu navdušena nad dosežki Tadeja Pogačarja

Posnetek celotnega sprejema:

Dan Tadeja Pogačarja, sprejem na Kongresnem trgu

Najboljšega kolesarja na svetu zdaj čaka nekaj tednov premora, potem pa priprave na svetovno prvenstvo, ki bo v drugi polovici septembra v Zürichu. Ne skriva, da bo tam njegov cilj zmagati na cestni dirki in osvojiti mavrično majico.

Bo nekoč morda poskusil biti najboljši tudi na najslovitejši klasiki Pariz-Roubaix? "Želje so nekaj, doseči cilje pa nekaj drugega. Želja je tudi nastopiti na dirki Pariz-Roubaix, ki mi sicer ne ustreza, in se tam preizkusiti," je poudaril. Pa morebitni trojček Giro-Tour-Vuelta v istem letu? "Brez pritiska, prosim (smeh). Telo si mora odpočiti."

Pirc Musar: Predvsem mi je všeč njegova igrivost

Na oder je prišel tudi športni direktor ekipe UAE Team Emirates Andrej Hauptman. "Za Giro sem bil prepričan, da mora tam zmagati. Trasa in termin mu odgovarjata. Zdaj imamo tu dve kolesi, rožnatega in rumenega. Naredil je nekaj, kar je uspelo le redkim," je dejal.

Nekaj besed je spregovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. "Pri Tadeju se vidi, da uživa. Vse je videti tako lahko. Ampak vsi vemo, kakšni napori so v kolesarstvu, tako psihični kot tudi fizični. Predvsem mi je pa všeč ta njegova igrivost."

Omenila je tudi Primoža Rogliča in mu zaželela hitro okrevanje. Tadeju pa je dala v dar kavo, ki se imenuje Pogačar, in džezvo.

Pogovor s Tadejem Pogačarjem na sprejemu v Ljubljani
Pogačar in Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Pogačar in Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo

Po 26 letih ponovil uspeh Pantanija

25-letni Pogačar je v zadnjih dveh mesecih navdušil kolesarski šport, saj je dobil tako Giro kot Tour, s čimer je postal prvi junak v tem stoletju, ki mu je uspel ta dvojček. Zadnji kolesar s tem podvigom je bil Marco Pantani leta 1998.

Pogačar je bil pri tem več kot prepričljiv, saj je v Italiji vso konkurenco premagal za skoraj deset minut, v Franciji pa za več kot šest. Na obeh dirkah je skupaj osvojil kar 12 etap.

Zvečer še rajanje v Komendi

Zvečer so mu sprejem pripravili tudi v domači Komendi, kjer so krožišče pobarvali v rožnato in rumeno barvo. "Predvsem misli in glava so drugačne od prve zmage," je na vprašanje novinarja Televizije Slovenija Nejca Furlana, kaj je drugače danes od prve zmage, odgovoril Pogačar. "Veliko sem začel dirkat na polno, na zmago. Od tistega prvega leta se je veliko spremenilo. Potem je sledilo leto 2020 in prvi Tour, od takrat naprej sem vedel, da je to to. Da moram vedno probati na zmago. To mi uspeva znova in znova, lahko sem presrečen za to," je dodal.

Tadejev podpis na krožišču v Komendi. Foto: BoBo
Tadejev podpis na krožišču v Komendi. Foto: BoBo

Odločil se je, da bo poseben

Kot je že večkrat poudaril, primerjav ne mara, nerad se primerja z velikani kolesarstva. "Oni so imeli svojo zgodbo, jaz imam svojo. Zdaj so tudi povsem drugi časi, prav je, da gre vsak svojo pot. Jaz sem se odločil, da hočem biti poseben," je poudaril Pogačar, ki je zelo vesel, da je znova na Klancu pri Komendi. "Redko sem doma. Res je užitek stati na nogah in biti z navijači, Komendčani. Prelep sprejem so pripravili v Komendi, tudi v Ljubljani. Cela Slovenija, vsem najlepša hvala. Rad se vračam v Slovenijo, ko se le da," je dejal.

Cilj: mavrična majica v Zürichu

Zdaj je čas, da se malce spočije po zelo napornih štirih mesecih, saj noče, da se ponovi lanska zgodba, ko se je po svetovnem prvenstvu stežka spravil nazaj na kolo – in v tekmovalno formo. Njegov cilj je, kot že omenjeno, osvojiti naslov svetovnega prvaka v Zürichu. "Rad bi izkoristil to letošnjo formo tudi tam," je sklenil.

Kralju Gira in Toura so spekli tudi posebno torto. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Kralju Gira in Toura so spekli tudi posebno torto. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Reportaža s sprejemov za Tadeja Pogačarja v Ljubljani in Komendi
Zakaj Pogačarja ne bo na OI v Parizu?